Hlavní obsah

Cyklus Labských horrorroperr podruhé v Káznici v Brně na Cejlu

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Ensemble Opera Diversa uvede 18. října v „kulisách“ prostředí Káznice na Cejlu první reprízu nové inscenace svých hororových minioper.

Foto: Vít Kobza
Článek

Cyklus diversního minioperního formátu libretisty Pavla Drábka a skladatele Ondřeje Kyase vznikl v roce 2005, uveden byl v režii Tomáše Studeného. Nová inscenace v režii a scénografii Kateřiny Reichové se představila letos v červnu na dvoře Káznice na Cejlu, kam se v říjnu vrací první reprízou.

Labské horrorroperry napsali dvorní diversní autoři O. Kyas a P. Drábek na motivy povídek Huberta Krejčího a Aleše Rolečka podle strašidelných legend a pověstí Pardubicka, Polabí a zejména tajemné Kunětické hory. Autoři nabízejí divákům nejen dech tajemna a „horrorru“, ale i ošatku humoru, a to s hudbou, zpěvem sólovým i sborovým podkreslujícím a spoluvytvářejícím přesně tu atmosféru, jak si žádá děj a specifika žánru.

Publikum se setká s Černým tancmajstrem, smějící se hlavou či mluvící krávou, osloví i zpívající Labe. Mezi postavami se objeví pardubický pohodný, zlá macecha, vyšinutá selka, ale také Božena Němcová. Autoři slibují divákům a posluchačům husí kůži a děs v oku při sledování obávaných a milovaných horrorrových minioper v prostředí někdejší robotárny brněnské káznice.

Zpívají Hana Kuželová Veronika Chlebková Jakub Tuček Vladimír Jindra Zdeněk Nečas Jiří Žouželka Pavel Slivka. Hudebníky jsou Jan Bělohlávek (housle), Libor Pokluda (klarinet), David Křivský (viola) a Pavel Horák (fagot).

Představení je jako site-specific forma součástí festivalové části Faktoru K a dramaturgické linie Káznice žije, která představuje budovu káznice jako unikátní inspirativní prostor ukrývající nejen výjimečný historický význam, ale i nové možnosti pro současnou kulturu a umění.

Představení  se koná 18. října v 19 hod. Vstupenky 30 minut před začátkem v místě konání akce, rezervace možné přes e-mail ensemble@operadiversa.cz. Další informace na: www.operadiversa.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám