Hlavní obsah

Co je to Durchšnit? Průřez tvorbou studentů hodonínské umělecké průmyslovky

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník průřezu pracemi studentů hodonínské střední školy se konal v podvečer Dnů otevřených dveří. Pozváni byli současní a bývalí kantoři a také studenti umělecké průmyslovky. A bylo na co koukat.

Foto: Jana Slováková

Průřez tvorbou studentů hodonínské umělecké průmyslovky Durchšnit 2016

Článek

Durchšnit aneb Profil se stal již nedílnou součástí prezentace studentů SŠPU Hodonín a jejich prací. Spatřit se zde dají nejen díla, která získala  ocenění, či se dostala do galerie v Londýně, ale i prvotiny studentů prvních ročníků. Na celkovém průřezu jejich tvorby jsou krásně vidět pokroky a zlepšující se kvalita studentských prací s přibývající dobou na škole.

Možnost prohlédnout si a nafotit interiéry ateliérů průmyslovky také využila spousta novinářů, zástupců regionálních novin. Do útrob ateliérů se tak ve čtvrtek 20. října podívali pouze zvaní účastníci. K dispozici měli i malé občerstvení. V následujících dvou dnech pak měla stejnou možnost široká veřejnost při dnech otevřených dveří.

Za zmínku stojí jistě také novinka na ateliérech školy a tou jsou nově zrekonstruované a upravené prostory na minigalerii, kde dostanou možnost vystavovat a užít si svou první vernisáž nadaní studenti školy. Při této příležitosti byla slavnostně otevřena, momentálně ji vyplnili  samotní kantoři uměleckých oborů svými díly. Galerie má název "Divoká" a pro studenty je to o motivaci více.

Úvodní slovo pronesl ředitel školy PaedDr. Ivo Kurz a pak se stačilo jen rozhlížet se kolem sebe  a kochat se.

„Název Durchšnit používal často akademický sochař Miroslav Kovářík, bývalý vedoucí našich Ateliérů, který je zde s námi také. Ale protože slovo durchšnit znamená nejenom průřez, ale taky průměr a práce našich studentů nejsou vůbec průměrné, tak jsme letos přidali název Profil a příště už vás budeme zvát na Profil,” řekl v úvodu všem pozvaným ředitel školy Ivo Kurz.

Reklama

Výběr článků

Načítám