Hlavní obsah

Členové prostějovského Klubu historického a státovědného navštívili Vídeň

Novinky, Karel Kavička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub historický a státovědný v Prostějově uspořádal v minulém týdnu jednodenní návštěvu Vídně na výstavu malíře Gustava Klimta v prostorách muzea Albertina. Jeho budova je součástí komplexu Hofburgu, bývalého císařského paláce, dnes sídla prezidenta a vlády rakouské republiky.

Foto: Karel Kavička
Článek

Rodina Gustava Klimta (1862-1918) pochází z Čech. Klimt je absolventem vídeňské uměleckoprůmyslové školy. Později zde studoval i jeho bratr Ernst. Bratři Klimtové si otevřeli ve Vídni společný ateliér, který se podílel také na výzdobě divadla v Karlových Varech a v Liberci. Klimt je spoluzakladatelem moderního uměleckého stylu - secese. V roce 1917 byl jmenován čestným členem Akademie výtvarných umění ve Vídni a v Mnichově.

Po prohlídce výstavy se může návštěvník Albertina nechat v jeho vznešených prostorách okouzlit díly světových mistrů impresionismu. Jeho předmětem byla malba v přírodě, zachycující prožívané duševní rozpoložení. Impresionistické obrazy jsou charakteristické krátkými tahy či dotyky štětcem se zářivými a jasnými barvami, se strukturním povrchem obrazů. Důraz je kladen spíše na celkový efekt než na detaily. Návštěvník se může seznámit s díly Clauda Moneta, Edgara Degase, Henriho de Toulouse-Lautreca, Pierre-Augusta Renoira, Paula Gauguina, Paula Cézanna a dalších mistrů moderního umění.

V nejvyšším patře Albertina jsou k vidění světoznámá díla španělského malíře Pabla Picassa, spoluzakladatele kubismu. Picasso byl velmi plodný malíř. Vytvořil tisíce obrazů a skic, rytin a tisků, ilustrací, skulptur a keramických děl. Jejich výběr lze na výstavě rovněž spatřit. V závěru života byla jeho tvorba směsicí různých stylů, současníky často nepochopených.

Po několikahodinové hostině ve společnosti velikánů moderního umění členové klubu plni dojmů vyrazili na procházku do centra jarním sluncem zalité Vídně. Navštívili vídeňskou katedrálu, kapucínský klášter s rodinnou hrobkou Habsburků, Kertnerstrasse, která je dovedla až na okružní ulici zvanou Ringstrasse na místě zbořených hradeb. V pravidelných odstupech zde stojí reprezentativní budovy radnice, univerzity a rozsáhlý komplex bývalého Říšského sněmu v antickém stylu. Zde také zasedali představitelé českého národa. U vchodu do parlamentu je nápis, připomínající poslancům, že mají pečovat o blaho a svobodu každého člověka. Ke vstupu vedou dvě ramena cest lemovaná sochami řeckých a římských filosofů a senátorů. Ti jakoby vyzývali kolem procházející poslance k zamyšlení, jak se mají v parlamentu chovat a jednat.

Den rychle uplynul a večer se všichni vraceli domů plni dojmů s tím, že je nám Vídeň stále blízká a stojí byť i za tak krátkou návštěvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám