Hlavní obsah

Cizinci se prokázali padělanými pasy, soud je vyhostil z ČR

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Padělanými doklady se v úterý 7. března prokázali policistům dva cizinci při kontrole ve vsetínské ubytovně.

Foto: Policie ČR

Policistka při ověřování dokladů.

Článek

„Policisté je zdrželi a sdělili jim podezření z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny. Soud ve čtvrtek 9. března oba cizince potrestal podmíněným trestem a vyhostil je z České republiky,“ informovala policejní mluvčí Lenka Javorková.

Na cizince přišli policisté u útvaru cizinecké policie během úterní pobytové kontroly na jedné ubytovně ve Vsetíně.

„Třiadvacetiletý cizí státní příslušník se policistům nejprve prokázal dokladem Litvy, pod kterým byl veden i v domovní knize ubytovatele. Policisté ale zjistili, že doklad byl vystaven na smyšlené jméno a s pomocí technických prostředků ho vyhodnotili jako padělek. Na další výzvu k předložení dokladů, které muže opravňují k pobytu v ČR, předložil cizinec platný cestovní pas Ukrajiny s povolením pobytu na území Maďarska, který už byl na pravé jméno. Cizinec tedy pobýval na území České republiky nelegálně. Stejný případ nelegálního pobytu i s padělaným dokladem Litvy, který se lišil pouze tím, že cizinec byl o deset let starší, zjistili policisté při kontrole o několik minut později ve stejné ubytovně,“ sdělila policistka.

Oba občany Ukrajiny policisté zadrželi a eskortovali na policejní služebnu. Litevské pasy se smyšlenými jmény specialisté na doklady odborně prozkoumali a vyhodnotili, že se jedná o zdařilé padělky.

„Cizincům jsme sdělili podezření ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny s trestní sazbou do tří let. Vsetínský okresní soud uložil cizincům podmíněný trest odnětí svobody na čtyři měsíce s odkladem na jeden rok a na jeden rok je vyhostil z České republiky,“ uzavřela Lenka Javorková. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám