Hlavní obsah

Čipování psů bude v Domažlicích povinné

Novinky, Alena Lochmannová

Domažlická radnice připravuje novou vyhlášku o povinném čipování psů. Ta by mohla ve městě začít platit na začátku roku 2018. Na nákladech na označení psů se chce město finančně podílet.

Foto: Alena Lochmannová

U čipovaného psa se v případě ztráty snadno zjistí majitel.

Článek

V Domažlicích je evidováno kolem devíti stovek psů. Jejich majitelé za ně platí poplatek a od radnice mají registrační známku. Ne všichni chlupáči ale nosí známku na svém obojku, a když se majiteli ztratí, městská policie jen těžko zjišťuje, komu pes patří. Právě z toho důvodu navrhli strážníci vydat ve městě novou vyhlášku, která by nařizovala povinné čipování psů.

„Návrh vyhlášky nyní připravují příslušní úředníci. Předpokládáme, že do konce příštího roku bychom měli mít návrh zpracovaný a budeme jej moci předložit zastupitelům,” informoval místostarosta města Domažlice Zdeněk Novák.

V návrhu vyhlášky bude přesně uvedeno, zda se čipování dotkne všech psů nebo zda například starší psi čipování nebudou muset absolvovat. Mělo by také být přesně stanoveno, jakou částkou radnice majitelům psů na čipování přispěje.

„Označení psa čipem vyjde zhruba na 600 korun. Na provedení výkonu budou mít majitelé psů dostatek času a informovat chceme i místní veterináře, aby byli na případný nápor dostatečně připravení,” uvedl Novák.

U čipovaného psa se v případě ztráty snadno zjistí majitel. Stačí čip přejet speciální čtečkou a kontakty se okamžitě zobrazí. Psi jsou evidování v Národním registru zvířat. Čip se aplikuje pomocí jednorázové sterilní jehly do podkoží, nejčastěji na levou stranu krku a je pro zvíře naprosto neškodný. Samotná aplikace je skoro bezbolestná a lze ji přirovnat k očkování. Pro cestování se psem do zahraničí (EU) platí povinné čipování od roku 2004. 

Vedení domažlické radnice se při vydávání vyhlášky inspiruje v jiných městech, kde již podobné nařízení existuje. Jedním z nich je například město Přerov.

Reklama

Výběr článků

Načítám