Hlavní obsah

Cimbálová muzika Pramínky křtí své debutové CD

Novinky, Vladan Jílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 30. listopadu pokřtí známá kopřivnická cimbálová muzika Pramínky své první CD. Posluchači na něm najdou výběr toho nejlepšího, čím se Pramínky dlouhodobě prezentují. Samotný křest proběhne v Katolickém domě v Kopřivnici v rámci koncertu, jehož začátek je naplánovaný na 16.00 hodin.

Foto: Vladan Jílek

Obsah CD "Kaj pujděm?"

Článek

Historie cimbálové muziky Pramínky se začala psát v roce 2001 na Základní umělecké škole Zdeňka Buriana v Kopřivnici. Dnes, po třinácti letech svého působení, je toto jedenáctičlenné hudební těleso již zcela samostatné.

Základem repertoáru Pramínků jsou písně a tance z Lašska. Ty jsou charakteristické nejen svou zádumčivostí, ale i melodickou krásou a pestrostí. Jejich převážnou část tvoří písně a tance vznešeného třídobého rázu, nazývané starodávné, a dynamické točivé dvoudobé zvrtky. A tak je vcelku přirozené, že nosná část nového CD je sestavená právě z nich.

Při výběru písní muzikanti upřednostnili ty, které jim jsou ze všech nejbližší a nejmilejší. Jak sami říkají, jde o písně, s nimiž mají spojené hluboké vnitřní zážitky či nezapomenutelné vzpomínky.

A tak hned v úvodu najdeme pásmo písní Vojna a láska, s kterým Pramínky získaly v roce 2009 první místo v ústředním kole celostátní soutěže základních uměleckých škol. Poté následují písně Pod našu faru a Aj, zerzaj, zerzaj, při jejichž poslechu vlhnou oči i těm nejotrlejším posluchačům. Tak bychom mohli pokračovat až k závěrečné písni Okolo Moravy. Jde o píseň zamilovanou všemi pramínkovskými muzikanty a nesmí chybět na žádném jejich vystoupení.

Na hudebním nosiči nazvaném Kaj pujděm? uslyšíme 27 lidových písní v úpravách uměleckého vedoucího Vladana Jílka a cimbalistky Gabriely Jílkové. Některé písně jsou uvedené samostatně, jiné pak řazené v tématických písňových pásmech, jako například písně o vojně, o lásce či písně žertovné. Celková stopáž CD se vyšplhala k 56 minutám.

Ti, kteří se na křest 30. listopadu z důvodu omezené kapacity sálu nedostanou, si můžou CD zakoupit v Kašpárku (půjčovně kostýmů v suterénu Kulturního domu v Kopřivnici), nebo v Zorničce optik (oční optice na náměstí v Příboře).

CD Kaj pujděm? bude k mání také na všech akcích cimbálové muziky. Jednou z těch větších je tradiční Štěpánská zábava, kterou Pramínky pořádají na Štěpána (26.12.) v Katolickém domě v Kopřivnici. Pro vážné zájemce nechybí ani možnost objednat si hudební nosič na webových stránkách www.cmpraminky.cz či na facebookových stránkách cimbálovky.

Projekt finančně podpořilo město Kopřivnice a další sponzoři, za což jim bezesporu patří velké poděkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám