Hlavní obsah

Cimbálová muzika Pramínky křtí nové CD

Novinky, Vladan Jílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V neděli 15. května pokřtí kopřivnická cimbálová muzika Pramínky své druhé CD, na němž tentokrát spolupracovala s herci štramberského Divadla Pod věží. Křest proběhne v Katolickém domě v Kopřivnici v rámci koncertu, jehož začátek je v 16.00 hodin.

Foto: Vladan Jílek

CD "Pověsti, povědačky a jine dřysty"

Článek

Cimbálová muzika Pramínky slaví v letošním roce své patnácté narozeniny. Připomene si je slavnostním koncertem, na kterém pokřtí i nové CD Pověsti, povědačky a jine dřysty.

Toto v pořadí již druhé CD vychází přesně po roce a půl od vydání debutového alba Kaj pujděm?. Posluchači na něm uslyší šest, dnes již téměř zapomenutých příběhů z Kopřivnice, Štramberka, Hukvald a nejbližšího okolí, prokládaných lašskými lidovými písněmi. Vše je dílem autora Václava Kopelce, cimbálové muziky Pramínky a herců Divadla Pod věží.

Pověsti, povědačky a jine dřysty jsou svým pojetím a koncepcí ojedinělé. A to proto, že zachycují lašské nářečí v jeho ryzí nezaměnitelné podobě. Jak muzikanti sami říkají, patříme k poslední generaci, která může naše nářečí slyšet na vlastní uši, neboť jeho nositelé rychle vymírají. Proto se rozhodli takto koncipované CD natočit a tím uchovat mluvu našich předků i pro příští generace.

Ti, kteří se koncertu 15. května nebudou moci zúčastnit, si mohou CD objednat již dnes na webových stránkách http://www.cmpraminky.cz.

Projekt finančně podpořilo město Kopřivnice a další sponzoři, za což jim patří velké poděkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám