Hlavní obsah

Chytrá a přátelská doprava pro Ostravu. Strategie Dopravního podniku Ostrava 2016 - 2025

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvyšování kvality péče ve vozidlech Dopravního podniku Ostrava a dohled nad bezpečím MHD strážníky městské policie na významných uzlech místní hromadné dopravy - takový byl počátkem října námět informací a besedy zástupců statutárního města Ostravy, Dopravního podniku Ostrava a Městské policie Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 17.10.2016. Chytrá a přátelská doprava pro Ostravu. Informační beseda.Zleva T. Macura,A. Vojkovská,MMO, J.Samek MPO, D. Morys,R. Šula DPO.

Článek

Informační schůzka a beseda se konala 12. října na dopravním terminálu na Hranečníku, kde se střetávají všechny formy místní hromadné dopravy v Ostravě. Z Dopravního terminálu Hranečník odjíždějí autobusy do okolních měst Havířova, Karviné, Orlové, do Českého Těšína a navazují i na dopravu do Polska.

Střetává se zde autobusová doprava, trolejbusy a tramvaje. Návštěvník má již půl roku k dispozici moderně vybavený přestupní terminál, kde spoje, především MHD, na sebe podle podmínek a potřeb navazují. V místě je vybudováno parkoviště pro 82 stání, z toho je vyhrazeno osm stání pro auta handicapovaných občanů.

Na informační schůzce své záměry o chytré a přátelské dopravě pro Ostravu komentoval předseda představenstva DPO Ing. Daniel Morys, MBA a člen představenstva DPO Ing. Roman Šula, MBA. Schůzky se zúčastnili primátor města Ostravy Ing. Tomáš Macura a tisková mluvčí MMO Andrea Vojkovská.

Ze strategických oblastí rozvoje DPO 2016 - 2025 se hovořilo o zlepšování čistoty a komfortu v prostředcích místní hromadné dopravy v Ostravě. Bylo konstatováno, že situace v čistotě dopravních terminálů a jejich okolí se výrazně zlepšila s zlepšuje se i čistota v dopravních prostředcích MHD.

Zatímco dosud byly tramvaje uklízeny po dojezdu směny do garáží DPO, nyní se stav mění. Podle Ing. Romana Šuly, člena představenstva DPO, je zaveden operativní úklid tramvají ihned po dojezdu na dopravním terminálu Hranečník a smyčce tramvají Vřesinská v Ostravě-Porubě.

V těchto místech nastupují 4 noví pracovníci, kteří jsou rozděleni do dvou čet a přijati do pracovního poměru ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování. Úkolem pracovních čet je po dojezdu tramvaje na obou smyčkách prázdnou tramvaj vyčistit, vysbírat odpadky a zkontrolovat případné zašpinění, které by vyžadovalo větší čištění. Pracovní doba těchto čet je denně od 10 do 15 hodin. V té době se koná úklid každé tramvaje, která terminálem a smyčkou projede.

Je třeba ovšem konstatovat, že pro komfort a kvalitu prostředí by měli něco udělat i uživatelé MHD - a to sami občané. Najdou se i takoví, kteří bezohledně odhazují odpadky, PET lahve, lahve od piva a podobně.

Chování uživatelů MHD patří do oblasti Městské policie Ostrava, za kterou o situaci v MHD referoval Mgr. Jiří Samek, zástupce ředitele MPO pro výkon služby.

Na dopravním terminálu je služebna městské policie, kde strážníci drží službu. Soustředěný dohled je v okolí zastávek Karolina, Hlavní nádraží, Svinovské mosty, Mírové náměstí, Náměstí SNP, Hranečník, Sad Boženy Němcové a na dalších lokalitách. Ve vytipovaných spojích jsou kamery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám