Hlavní obsah

Chystáme přednášky z různých oborů astronomie i kosmonautiky, říká Jakub Koukal

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správcem Hvězdárny Kroměříž je už léta ing. Jakub Koukal, který ve spolupráci s Domem kultury v Kroměříži naplánoval sérii besed. Ta nejbližší proběhne 25. října. O činnosti kroměřížské hvězdárny i chystaných besedách vypráví následující rozhovor.

Foto: archiv Jakub Koukal

Zájem o Hvězdárnu Kroměříž neutuchá.

Článek

Jak byste charakterizoval činnost kroměřížské hvězdárny? Co všechno skýtá veřejnosti?

Na hvězdárně v Kroměříži probíhá pozorování pro veřejnost ve večerních hodinách, které je zaměřeno na sledování zajímavých objektů dalekého vesmíru - galaxií, mlhovin, hvězdokup, které jsou v daném období roku pozorovatelné. Ideálním doplňkem je pak sledování planet Sluneční soustavy podle aktuální viditelnosti těchto objektů. Veškeré výjimečné úkazy, jako například zatmění Měsíce a Slunce dávají příležitost pro speciální pozorování, jejichž termíny jsou předem uváděny na FB stránkách hvězdárny Kroměříž.

Pro ty, co to ještě neví - kde se hvězdárna nachází a jaký k ní máte vztah vy sám?

Hvězdárna se nachází v Kroměříži, místní části Dolní Zahrady na adrese Braunerova 2705/37. Umístění hvězdárny na otevřeném prostranství mimo hlavní část světelného znečištění města Kroměříž pak poskytuje návštěvníkům poměrně nerušený pohled na noční hvězdnou oblohu a její zajímavosti. V současné době působím jako vedoucí hvězdárny, kde mám na starosti pozorování a prohlídky pro veřejnost.

Co způsobilo, že jste se o hvězdy začal zajímat?

Pravděpodobně počátkem mého zájmu bylo pozorování zatmění Slunce v roce 1984 s mým otcem, který byl také aktivním členem astronomického kroužku na hvězdárně v Kroměříži. Dalším impulsem bylo pořízení prvního dalekohledu, opět díky mým rodičům a docházka do astronomického kroužku během studia na gymnáziu Kroměříž pod vedením Mgr. Otakara Lukáše, tehdejšího ředitele gymnázia. 

Jak svůj koníček dále rozvíjíte?

V posledních letech jsem se dal cestou velmi úzké specializace v oboru meziplanetární hmoty, konkrétně meteorů a meteorických rojů. V rámci spolupráce Hvězdárny Valašské Meziříčí a Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR pracujeme na projektech spektroskopie meteorů, laboratorní analýzy meteoritů a v neposlední řadě také na dráhových analýzách meteorů v databázi drah videometeorů EDMOND.

Od října začnou probíhat v Domě kultury v Kroměříži pravidelné besedy.  Přednášet ale nebudete jen vy…

Kromě přednášky na téma aktuálních trendů ve výzkumu nejmenších částic Sluneční soustavy, tedy meteorů, se můžeme těšit na přednášky z různých oborů astronomie a také kosmonautiky.

Jiří Srba z Hvězdárny Valašsské Meziříčí nám 25. října přiblíží významný objev na poli extrasolárních planet - Proximu Centauri a její planetu. Michal Václavík z Czech Space Office představí aktuální stav Mezinárodní kosmické stanice (ISS) a Ivo Míček se bude v přednášce nazvané "Napněte plachty, letíme na Měsíc" věnovat možnostem využití solárních plachetnic. Besedy by měly proběhnout vždy od 18 hodin v Loutkovém sále Domu kultury Kroměříž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám