Hlavní obsah

Chropyně vybuduje nový park. Sloužit bude lidem i přírodě

Novinky, Michal Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevyužitou plochu mezi hřbitovem a průmyslovým areálem přetvoří město Chropyně v přírodní park. Rozšíří tak plochy zeleně vhodné k odpočinku a současně oddělí obytnou zástavbu a sídliště od hlučné průmyslové zóny.

Foto: Michal Pospíšil

Stávající plocha u průmyslového areálu v Chropyni, na kterém by měl nový přírodní park brzy vzniknout.

Článek

Současným trendem jsou parky, které plní nejen estetické, ale i edukativní a ekologické funkce. Stejným směrem se vydala i Chropyně. Proto v roce 2016 oslovila architektku Ing. Milenu Zapletalovou, která ve spolupráci se spolkem Lužňáci, z.s. vytvořila projekt nového přírodně blízkého parku.

Stromy a zeleň pomáhají v betonové městské zástavbě udržovat příjemnější mikroklima. V létě fungují jako klimatizace a ochlazují vzduch, zadržují vodu, snižují proudění vzduchu a zachytávají velké množství polétavého prachu. Současně poskytují útočiště množství organismů, zejména ptákům a hmyzu, které v posledních letech z městské zástavby díky nevhodným podmínkám mizí (zejména motýli) a plochy mezi domy pak připomínají spíše jen kulturní poušť bez života.

Nový park je proto navržen tak, aby kromě zázemí pro odpočinek občanů vytvořil uprostřed města i kousek skutečně živé přírody. Počítá se s výsadbou původních druhů dřevin jako je dub, lípa, topol a vrba, doplněnou o několik velkých kvetoucích trvalkových záhonů a plochy přirozených trávníků s původními planě rostoucími bylinami. Uprostřed parku vzniknou dvě terénní sníženiny pro vlhkomilnější vegetaci. Prostor bude doplněn o jednoduchá pítka pro ptáky a úkryty pro hmyz.

V rámci stavby bude opraven a rozšířen chodník podél hřbitova a vytvořeno 8 nových parkovacích míst. Úsporné LED osvětlení s funkcí automatického stmívání zajistí maximální úsporu energie, omezí tzv. světelný smog a rušivý vliv nočního svícení na rostliny a živočichy v parku.

Projekt bude zcela hrazen z rozpočtu města. Aktuálně se připravuje zadávací dokumentace pro výběrové řízení dodavatele stavby. Pokud vše půjde podle plánu, mohl by se nový park otevřít veřejnosti již příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám