Hlavní obsah

Chráněné bydlení v Nosislavi slavilo otevření

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chráněné bydlení Diakonie Nosislav, Vinohradská 486, bylo sice zprovozněno již 1. ledna, ale ke slavnostnímu otevření došlo až v neděli 26. června. Nechyběli na něm významní hosté, přijeli dokonce i ze zahraničí.

Foto: Jiří Smutný

Slavnosti se zúčastnilo značné množství diváků

Článek

Slavnost zahájila místní dechová kapela. Po ní zazpíval místní pěvecký sbor a poté si vzal slovo evangelický kazatel Ondřej Titěra. Posluchačům, kterých přišlo asi 200, se dostalo biblického zamyšlení a požehnání.

Vedoucí Diakonie Brno Jan Soběslavský připomněl historii stavby. První myšlenka vybudovat chráněné bydlení v Nosislavi se objevila před 5 lety, kdy s ní přišel nosislavský evangelický sbor. A brzy se všichni vrhli do práce. Podařilo se získat potřebnou dotaci, ale byly i potíže, například s nutností opakovat výběrové řízení. Ale vše nakonec dobře dopadlo a dílo se podařilo úspěšně dokončit.

Krátce promluvili starosta Nosislavi Pavel Fröhlich a za Jihomoravský kraj Stanislav Juránek a Marek Šlapal. Dostavily se i delegace družebních evangelických sborů ze Slovenska a Nizozemí, které vedoucí chráněného bydlení Lence Krutinové předaly dary. V závěru slavnosti významní hosté společnými silami zasadili lípu.

Chráněné bydlení Nosislav je pobytová služba, která nabízí lidem se středním nebo těžkým postižením nad 40 let žít co nejvíce samostatně. V souvislosti s tím nabízí asistenci a dopomoc při zvládání běžných aktivit a činností. V současné době je z 10 míst 9 obsazeno a o klienty se stará 7 asistentek.

Výběr článků

Načítám