Hlavní obsah

Chomutov a Kadaň hostily české ostrostřelecké sbory

Novinky, Jana Elbelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci oslav 450. let od první zmínky o chomutovských městských střelcích se do Chomutova sjelo v sobotu 10. září na šedesát uniformovaných ostrostřelců nejen z České republiky.

Foto: Jana Krotilová

Na několika místech se průvod zastavil, aby si vystřelil "šlupičku"

Článek

Průvod centrem Chomutova vyrazil od městského divadla, aby za zvuků dělových salv vpochodoval na Náměstí 1. máje chvilku po desáté hodině dopolední. Průvod vedla vlajková show skupiny Herolds, která předvedla své mistrovské kousky, zatímco sbory obcházely náměstí s doprovodem pochodové kapely. K nastoupeným českým sborům z Lokte, Rakovníka, Stříbra, Senomat a domácího Chomutova, polským sborům z měst Tuchola, Ostrówa a Czarnków a dalším dvěma chorvatským sborům, pronesl pozdrav také primátor města Chomutova Mgr. Jan Mareš.

Při této slavnostní příležitosti předal ceremoniář chomutovské ostrostřelecké společnosti Mgr. Jiří Šlajsna pamětní medaili právě panu primátorovi Marešovi a dále Ing. Janu Chábovi z Hospodářské a sociální rady Chomutova. Součástí ceremonie na náměstí byla také krátká modlitba a svěcení terčů a stuh provedená vojenským kaplanem kapitánem Mgr. Petrem Fialou ze 4. brigády rychlého nasazení Žatec.

Loňský ostrostřelecký Král králů pan Zdeněk Tollar pak odsekl šavlí hrdlo lahve sektu aby si na zdar akce mohli připít setníci jednotlivých sborů a také primátor města. Za burácejících ran z děl ostrostřelci opět odpochodovali z náměstí. Program akce se přesunul do královského města Kadaně.

Ve 14.hodin byla ve Františkánském klášteře slavnostně zahájena vernisáž výstavy k 450. letům od první zmínky o chomutovských střelcích. Na tu v 15.00 navazovala odborná historická konference o střeleckých sborech v zemích Koruny České. Srdečný dík za tyto součásti programu patří lidem z Okresního muzea v Chomutově i z Městského muzea v Kadani.

Společně s oslavami probíhaly také IV. zemské střelby Ostrostřelců zemí  Koruny České. Ty se odehrály na střelnici v Kadani v neděli 11.září dopoledne. Ve vyhlášených soutěžních disciplínách (např.: Střelba na Jubilejní terč, Střelba hostí, Střelba ku ptáku, Střelba o mezinárodní pohár) překvapily hlavně ženy svými střeleckými úspěchy.

Mezinárodní pohár si ze střeleb odvezla ostrostřelkyně z polského města Czarnków. Hlavní disciplínou však byla Královská rána jíž se mohou účastnit pouze právoplatní Králové svých sborů. Novým Králem králů se po vyrovnaném střeleckém souboji stal pan Emil Juriga z Privilegovaného měšťanského střeleckého sboru královského města Stříbra. V. zemské střelby v roce 2012 se budou konat v Městysy Senomaty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám