Hlavní obsah

Chlapi s motorovou pilou dokáží vytvořit překrásná díla

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí ročník soutěže Petrovice Art zpřestřil sobotní odpoledne v Petrovicích u Sušice. Umělci během dvou hodin vytvořili třináct soch.

Foto: Jan Kaše

Vítezné dílo- Panna Marie od Stanislava Karouse. Byla vydražena za rekordní částku 3 tisíce Kč

Článek

"Stolní společnost u Luhanů", jak se nazývá skupina petrovických nadšenců, uspořádala další ročník řezbářské soutěže, které se zúčastnilo třináct umělců. Ti měli jediný, avšak o to náročnější úkol, během dvou hodin vytvořit sochy ze smrkových polen o délce 150 až 170 cm a průměrů 50 až 60 cm. Použít k tomu mohli řetězovou pilu, sekyru, ruční pilu a jak vtipně uvádí pravidla i zuby a nehty.

Fantazie, tvořivost a nadšení, s jakým umělci přistoupili k soutěži, fascinovala všechny přítomné diváky, kterých se na hřišti v Petrovicích, kde akce probíhala, sešlo několik stovek.

Ještě před vyhlášením výsledků byla provedena dražba vytvořených děl, přičemž o některá se svedl urputný boj, o čemž svědčí i částky, za které byla vydražena: socha Panny Marie za částku 3.000 Kč, Krtek leze z krtiny za 2.000 Kč, Sova za 1.000 Kč stejně jako Kačer. Určitě stojí za zmínku, že dražba začínala na částce 50 Kč a některá díla, jako například Prasátko či Kačer, budou novými majiteli věnována na naučnou stezku Vlčí jámy.     

O výsledcích soutěže rozhodovali diváci. Nejvíce hlasů, celkem 379 hlasů, získala již zmíněná socha  Panny Marie, kterou vytvořil Stanislav Karous. Druhé místo obsadila socha Rybáře od Pavla Růžičky (329 hlasů) a třetí místo Krtek leze z krtiny Luboše Kopáčky (315 hlasů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám