Hlavní obsah

Chcete cestovat časem? Můžete v Krupce

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovat časem můžete v nové knize. KRUPKA - CESTA ČASEM je název nového díla, které popisuje minulost i současný život ve městě na úpatí Krušných hor. Vyšlo v posledních dnech loňského roku a důvodem vydání byla touha místních nabídnout knihu, ve které by byly sepsány i novodobé události.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Titulní strana knihy KRUPKA - CESTA ČASEM s Husitskou ulicí

Článek

V Krupce vydali o svém městě v posledních několika letech dvě knihy. Šlo o výroční publikace. První z nich byla v roce 2012 věnována 60. výročí zahájení provozu lanovky a druhá roku 2013 vyšla ke 140. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů. Poslední dílo Krupka z cínu zrozená, které bylo věnováno Krupce od jejího vzniku po současnost, napsali Květoslava a Ludomír Kocourkovi spolu s Karlem Vilímem, avšak tato kniha vyšla již před dlouhými 11 lety.

„Z názvu KRUPKA - CESTA ČASEM vyplývá, že nás kniha provede celou dlouhou historií jak původního hornického města Krupky, tak i Bohosudova a dalších dnešních městských částí, dříve samostatných obcí, až do současnosti,” uvedla k obsahu publikace její autorka Lenka Navrátilová, která pracuje jako propagační referentka krupského městského úřadu.

Vznik knihy přirozeně podporovalo vedení krupské radnice, která její vydání financovala. „Jsem velmi rád, že kniha spatřila světlo světa a velmi hezky zapadá do ostatních publikací, které Krupka vydala. Vím, že to nebylo jednoduché a děkuji její autorce a ostatním podporovatelům za obětavou práci,” řekl k vydání knižního díla starosta Krupky Zdeněk Matouš.

Nikdo se nemusí bát, že by právě vydaná kniha byla jako kronika s tisíci stránkami. Záměrem autorky i města Krupka bylo nezahlcovat čtenáře spoustou textu, a tak jsou minulá staletí až do první světové války popsána v datech. Bylo vybráno to nejvýznamnější, nejdůležitější a nejzajímavější z událostí politického, společenského a kulturního života.

Další částí knihy je pak Návrat z minulosti, kde je popsán život ve městě až do roku 1989 a třetí část nazvaná Dědictví se věnuje porevoluční době, současným událostem a také plány do budoucna. Celou knihou provází čtenáře Vyprávění Rostislava Křivánka, spisovatele, který píše o zajímavých koutech celých severních Čech. Samozřejmostí je pak velký počet dobových i současných fotografií, které ilustrují vše podstatné. Celkem má kniha 150 stran včetně resumé v německém a anglickém jazyce.

„Během své práce jsem téměř vyslýchala také pamětníky, kolegy a známé, kteří mi poskytli své vzpomínky na to, jak se v Krupce v různých obdobích žilo. Mnozí mi poskytli také fotografie z rodinných alb, všem patří velký dík. Myslím, že právě osobní materiál dělá knihu zajímavou a originální. Děkuji i všem fotografům, kteří svými snímky do publikace přispěli, obzvláště panu Klausi Thumovi, který se mnou spolupracoval nejčastěji,” doplnila ke vzniku knihy Lenka Navrátilová.

Koupí knihy získá každý čtenář „cestu časem", vydá se do dávných dob, kdy Krupka vznikala, pozná a prožije její dlouhou minulost s mnoha smutnými, ale i slavnými okamžiky. Zájemci o knihu se již nyní mohou vydat do Krupky, kde je k dostání v informačním centru na městském úřadě. Krupští uvažují ještě o dalším prodejním místě v prodejně dárkového zboží na Mariánském náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám