Hlavní obsah

Chátrající zámek a krásná příroda. To jsou Slezské Pavlovice

Novinky, Petr Brdičko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě jsme se vydali na putování Osoblažskem - tentokrát se zastavíme ve Slezských Pavlovicích. Obec ležící v samém cípu Osoblažského výběžku nabízí krásnou přírodu i krásné, leč chátrající památky.

Foto: Jiřina Strejčková

Krásná zimní náves

Článek

První zmínka o obci pochází z roku 1267 a to konkrétně v listině Bruna ze Schauenburku. Slezské Pavlovice vznikaly také z původní obce Závsí, která se nacházela jižněji od současné polohy obce směrem na Osoblahu.

Již ve 14. století patrně stála na území obce tvrz, kterou spravoval jistý Jindřich z Fulštejna (dnešní Bohušov). V roce 1557 se tato tvrz dočkala přestavby na renesanční zámek, a to díky Supům z Fulštejna a následně v roce 1776 došlo k další přestavbě - tentokrát na zámek barokní - na popud Jana z Mattencloitu, který se stal novým majitelem zámku.

V průběhu 19. století byla k zámku přistavěna terasa a také menší parčík. Rodu Mattencloitů zámek patřil až do roku 1923, kdy přešel pod správu rodiny Justových, kteří zámek vlastnili až do konce druhé světové války. Poté se o něj staral stát a sloužil jako zásobárna zdravotních potřeb či jídelna. V 60. letech se zámek dočkal menší opravy, park však téměř zanikl. V dnešní době je na zámek smutný pohled, neboť o něj není staráno a chátrá.

Slezské Pavlovice jsou svírány ze tří stran hranicí s Polskem, jen na jih vede jediná příjezdová cesta z Osoblahy a Rylovky. Na území obce žije něco málo přes 200 obyvatel a většina z nich dojíždí za prací do jiných obcí, ostatní se živí zemědělstvím či lesnictvím. Na území obce leží kulturní dům, jenž byl vybudován v bývalé mateřské škole, dále knihovna a klubovna. Sportovci zde mohou nalézt také fotbalové hřiště, na němž své zápasy hraje domácí mužstvo TJ Sokol Slezské Pavlovice, dále pak hřiště pro volejbal, nebo druhý Pavlovický rybník, kde existuje možnost koupání. Obyvatelé se do okolí dopravují autobusy, nejbližší vlak leží v 5 km vzdálené obci Osoblaha.

Kromě zámku se na území Slezských Pavlovic nacházejí další zajímavé historické objekty. Kostel sv. Ondřeje pochází z 2. poloviny 19. století a je postaven v pseudogotickém stylu. Svou hodnotu má také socha sv. Jana Nepomuckého z 18. století či pomník obětem první světové války. Dříve se v katastru obce nacházel také Švédský sloup, který byl postaven po třicetileté válce. Díky úpravám hranic s Polskem se však sloup v roce 1959 ocitl na Polském území.

V okolí Slezských Pavlovic můžeme také nalézt krásné přírodní rezervace Džungle a Pavlovický rybník I. Džungle se vyznačuje výskytem vzácných druhů dubů, olší, vrb, mokřadů či sněženek podsněžníku. Rezervace kolem Pavlovického rybníka pak byla zřízena díky dalším vodním a mokřadním ekosystémům, které slouží pro hnízdící o odlétající ptactvo.

Slezské Pavlovice se mohou zdát jako obec, kterou bychom mohli nazvat jako bohem zapomenutou. Přesto je to krásné místo vhodné pro odpočinek, sportovní i turistické vyžití, s krásným leč zapomenutým zámkem uprostřed. A především pro takovéto stavby je dobré si podobná místa připomínat - byla by škoda na ně zapomenout, natož o ně přijít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám