Hlavní obsah

Charitativní Srdíčkové dny budou od pondělí opět pomáhat nemocným dětem

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě než zasedneme k vánočnímu stromečku a podělíme dárky své blízké, můžeme udělat radost vážně nemocným dětem po celé České republice. V pondělí 4. prosince totiž startuje charitativní sbírka zimní Srdíčkové dny.

Foto: Život dětem, o. p. s.
Článek

Sbírku každoročně připravuje obecně prospěšná společnost Život dětem s cílem pomoci rodinám, do jejichž života vstoupilo těžké onemocnění. Sbírka potrvá do pátku 8. prosince.

„Život dětem funguje od roku 2000 a za celou dobu naší existence se nám podařilo poskytnout pomoc nemocným dětem v celkové výši 214 803 575 Kč. Srdíčkové dny jsou s námi od úplného začátku, je to naše srdcová záležitost a jsme rádi, že spousta lidí po celé České republice si ji vzalo za své. Také v zimní části se budeme snažit vybrat co nejvyšší částku, tak abychom pomohli další spoustě dětí trpícími nemocemi jako je Hirschprungova nemoc, Sturge-Weberový syndrom apod.,“ uvedla ředitelka neziskové organizace Život dětem Maria Křepelková.

Tváří letošních zimních Srdíčkových dnů se stala 2,5letá Terezka, u níž nic nenasvědčovalo tomu, že by měla trpět nějakým onemocněním. Krátce po porodu se však začala chovat jinak než stejně staré děti.

Po řadě vyšetření se ukázalo, že Terezka má ACC-ageneze corpus callosum, tzn. že nemá vyvinutý svazek nervových vláken, který propojuje obě mozkové hemisféry. Terezka nereagovala, otáčela hlavičkou pouze na pravou stranu, trápily ji křeče v ručičkách a nožičkách. Od té doby musí pravidelně rehabilitovat, pětkrát denně cvičit Vojtovu metodu, chodit na hipoterapii, masáže a jezdit do lázní. Velkou odměnou za veškeré procedury je však Terezčin úsměv a její první krůčky.

„Všechny rehabilitační aktivity a procedury Terezce pomáhají v boji s její těžkou nemocí. Jsou pro její vývoj nezbytné, nicméně pro rodinu také velmi finančně nákladné. Proto jsme tu my se Srdíčkovými dny. Přesně těmto rodinám s vážně nemocnými dětmi se snažíme pomáhat, protože dobře víme, jak je těžké ufinancovat léčbu nemoci, všechny pomůcky, procedury a k tomu zajistit i běžný provoz rodiny. Každý chce pro své dítě to nejlepší a vždycky je fyzicky i psychicky náročné, pokud ho postihne jakékoli onemocnění. Naším cílem je jim ten těžký osud aspoň trochu ulehčit,“ dodala Maria Křepelková.

Srdíčkové dny se dostaly do povědomí široké veřejnosti a představují pro lidi celorepublikovou dobročinnou akci, která probíhá třikrát ročně na jaře, na podzim a v zimě. Pokaždé přináší překvapení v podobě různých sbírkových předmětů pro lidi, kteří jsou na ulicích oslovováni studenty středních škol. Ti jim nabízejí drobné předměty s usměvavým sluníčkem, které je symbolem pro štěstí a současně logem společnosti Život dětem. Letos se bude prodávat nová kolekce oblíbených a nejprodávanějších magnetek a praktické propisovací tužky v různých barvách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám