Hlavní obsah

Charitativní program Ústí sobě doprovází festival dokumentárních filmů o lidských právech

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již devátým rokem se občanské sdružení Spousti v Ústí nad Orlicí v měsíci dubnu připojuje k programu Mezinárodního festivalu Jeden svět, který doplňuje širokým doprovodným programem, jehož součástí je i místní charitativní projekt Ústí sobě.

Foto: Stanislava Dvořáková

Na Mírovém náměstí byly instalovány panely s programem festivalu Jeden svět, které byly doplněny výstavou 20 portrétů Asistence.

Článek

Společnost Člověk v tísni, která má v současné době více než 15 tisíc členů, se stala během 19 let své existence největším dokumentárním filmovým festivalem na světě v oblasti lidských práv. V této projekci jsou zařazeny filmy o životě v rozvojových zemích, politické a sociální otázky, podmínky životního prostředí a ukázky životního stylu.

Festival s tradičním názvem Jeden svět a s letošním tématem Umění spolupráce proběhl do 6. do 15.března v Praze. Přihlášeno bylo 114 filmů s aktuální politickou a sociální tematikou 70 zemí světa. Poté vybrané filmy festivalu zamíří do 32 měst ČR a následně se přesunou do Bruselu.

Na slavnostním ukončení porota Mezinárodní soutěže udělila 7 cen. Nejlepším byl vyhodnocen norsko-švédský film Není úniku, cenu poroty České soutěže získal dokument Normální autistický film a cenu Studentské poroty film USA Zemřít pro design.

V Ústí nad Orlicí bude od 1. do 8. dubna promítnuto 23 filmů, z toho 7 českých. Každý den budou vybrané filmy doplněny debatou s hosty z řad tvůrců, novinářů, odborníků a dalších účastníků společenského života.

V den zahájení byl promítnut film Zemřít pro design s debatou autora ekonomické literatury Lukáše Kovandy. Pozornost upoutal i dánský film Brouci s debatou a degustací sušených cvrčků.

Na slavnostní zakončení je připraven Normální autistický film a debatu povede režisér Miroslav Janek.

Nedílnou součástí jsou dopolední projekce pro základní a střední školy. Letos je navštíví přes 3500 žáků a studentů z Ústí nad Orlicí, České Třebové, Lanškrouna, Letohradu, Žamberka, Rychnova nad Kněžnou, Chocně a okolí.

Festival dále zahrnuje doprovodný program, a to přednášku o očkování v podání Martiny Suchánkové, předsedkyně spolku Rosalio - Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování, doplněnou filmem Epidemie svobody o problémech očkování v ČR a úterní hereckou improvizaci moderního divadla bez scénáře Impra - Imaginárium.

Dále lze navštívit v Malé scéně výstavu Prostě krásná, na které je představeno 34 žen ve věku od 23 do 72 let, žijících v domově Pramen pro osoby se zdravotním postižením v Mnichově u Mariánských Lázní, kterým byl splněn jejich sen.

Na Mírovém náměstí je vystaveno 20 portrétů Asistence a v obchodním centru Nová Louže série fotografií Od rozštěpu k úsměvu.

V Malé scéně ve dnech 6. a 7. dubna společnost Reja předvede ukázku Nedoslýchavý člověk ve světě zvuků s možností otestování sluchu.

Z místních akcí to je festivalový stánek - Fair Trade produkty a výrobky organizace Cedr a akce spolku Spousti Ústí sobě, což je charitativní projekt, v kterém budou z výtěžku festivalu finančně podpořeny přihlášené návrhy se zaměřením na zvyšování úrovně společenského života ve městě.

Diváci svým vstupenkovým hlasováním rozhodnou o vyhlášených vítězích na slavnostním zakončení z těchto projektů: č. 1 Oslavy 20. výročí působení souboru Acri Tibia, č. 2 Změny stravovacích návyků, č. 3 Terapie v domově důchodců, č. 4 Mobilní zahrádka pro seniory, č. 5 Setkání s duševně nemocnými.

Reklama

Výběr článků

Načítám