Hlavní obsah

Chaloupky ovládla vánoční atmosféra

Novinky, Pavel Ratkovský

O druhém adventním víkendu se středisko Chaloupky proměnilo v ráj čertů, andělů a Mikulášů. Rodiny z celé republiky se zúčastnily tradiční akce Předvánoční rozjímání, kde si mohly užít vánoční atmosféru, vytvořit si zajímavé dekorace do svých domovů nebo dárky pro své blízké.

Foto: Pavel Ratkovský

Radost z vlastnoručně vyrobeného čertíka.

Článek

„Letošní dílna byla zaměřena na čerty, anděly a Mikuláše. V pátek si děti vytvořily masky čertů, potiskly si pytlíčky na Mikulášskou nadílku, nebo z vizovického těsta formovaly andělíčky s čerty,“ upřesňuje program Ivana Hubáčková, hlavní organizátor akce.

Sobotní program byl věnován čertovské tématice. Vyráběly se například dekorace ze skla, vlny, plsti a různých přírodních materiálů. Vše vyvrcholilo večerem, kdy se děti s rodiči vydaly v maskách čertů na průvod kolem Chaloupek. „Děti vypustily balónky štěstí s přáním, aby Mikuláš skutečně přišel,“ pokračuje Hubáčková. Toto přání se jim pak vyplnilo na půdě střediska, která se proměnila v peklo plné čertů.

Hádající se a dovádějící pekelníky přišel rozsoudit anděl, kterého doprovázel i sv. Mikuláš. Ten děti obdaroval sladkou odměnou za všechny dobré skutky, které vykonaly. Trojice čertů naopak vyčinila dětem za jejich prohřešky. Pokud ovšem i zlobivější děti slíbily čertům, že se polepší, byly odměněny mikulášskou nadílkou. V jejich balíčcích však nechyběly brambory a uhlí.

„Sobotní večer byl zakončen povídáním o vánočních zvycích u našich křesťanských předků a doplněn předkřesťanskými zvyky, které dodržovali dávní obyvatelé naší země – Keltové,“ informovala Hubáčková.

Neděle byla zaměřena na tvoření vánočních a adventních dekorací, korálkových a drátkovaných ozdob, vánočních hvězd z twist art papíru, ozdob na stromeček ve formě šiškových a burákových andělíčků a baněk ze starých žárovek. Co je twist art papír, nám přiblížila opět Ivana Hubáčková: „On to vlastně není ani tak papír, jako spíš provázek. Česky se mu říká kroucený provázek. Je vyrobený ze speciálního papíru a používá se výhradně na dekorační účely.“

V neděli došlo i na starý vánoční zvyk - pouštění ořechových lodiček. Účastníky vyprovodila z Chaloupek vůně bramborových placek pečených na kachlových kamnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám