Hlavní obsah

Cestovní ruch se vrací do běžného režimu. Zájemci mohou vyrazit #mimodavy

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postupný návrat k běžným podmínkám čeká nejen provozovatele hotelů či restaurací, ale i vyhledávané turistické cíle. Snaha o zachování bezpečnosti vede již nyní k návštěvám míst, která nejsou obležena turisty. I na takové cíle upozorní kampaň #mimodavy.

Foto: Centrála cestovního ruchu jižní Morava
Článek

Jižní Morava je druhým nejnavštěvovanějším regionem hned po Praze. V hlavní sezoně tak přitahuje mnoho návštěvníků z celé republiky i okolí.

„Dá se očekávat, že kvůli omezené možnosti cestování do zahraničí, budou mít letos Češi jedinečnou příležitost poznat svoji zemi. V Centrále cestovního ruchu Jižní Morava jsme už před vypuknutím pandemie připravili kampaň #mimodavy, která ukazuje méně známé destinace, kde se ale dá zažít spousty zábavy a často nabízejí atraktivní program. Výhodou těchto destinací je i to, že zde zájemci nenarazí na davy lidí, jako je tomu v případě hlavních turistických cílů,“ uvedla ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava Pavla Pelánová.

Právě zamezení kumulace turistů z bezpečnostních důvodů bude letos jednou z velkých výzev cestovního ruchu. Jižní Morava nabízí několik méně známých destinací, které toto kritérium splňují. Tato místa jsou přehledně rozdělena podle regionů na webu https://www.jizni-morava.cz/mimo-davy. Své zážitky z doporučených výletů mohou lidé sdílet na Instagramu. Ty nejlepší s označením #mimodavy budou zveřejněny na instagramovém profilu @Southmoravia.

Přestože nouzový stav bude v České republice trvat až do 17. května, díky postupnému rozvolňování vládních opatření mohou lidé navštívit oblíbená místa na jižní Moravě už nyní.

Arboretum Šmelcovna nabízí přírodní naučný a odpočinkový areál na okraji Boskovic pro celou rodinu. Kromě expozic s pohádkovými bytostmi je otevřeno zahradní prodejní centrum a zookoutek zakrslých zvířat. Nedaleko je možné navštívit boskovickou radniční věž či se zúčastnit venkovní prohlídky místní židovské čtvrti. Další památky v Boskovicích včetně Muzea regionu Boskovicka a synagogy budou přístupné od 12. května.

Muzeum Blanenska se pro návštěvníky otevře v částečném režimu v pondělí 11. května. Za zhlédnutí stojí především sezónní výstava Vlajka letí vzhůru věnovaná historii trampingu.

Jeskyně Moravského krasu budou přístupné až od 25. května, jejich okolí však nabízí nespočet turistických tras a naučných stezek. Projděte se okolo propasti Macocha na vyhlídku Koňský spád nebo ke zřícenině hradu Blansek.

Koho láká sport, může vyrazit na singletraily do Jedovnice nebo na Baťův kanál. Zde je možnost zúčastnit se pravidelných vyjížděk na lodi či si jednu z lodí přímo půjčit. Do čtvrtka 14. května je otevřeno vždy od pátku do neděle, od 15. května pak od úterý do neděle.

V nedalekých Ratíškovicích jsou v provozu také šlapací drezíny na Baťově vlečce. Pozadu nezůstane ani Znojmo a jeho blízké okolí. V úterý 12. května se veřejnosti zpřístupní minoritský klášter, Dům umění a znojemský hrad s rotundou sv. Kateřiny. O čtyři dny později bude následovat zřícenina hradu Cornštejna.

Další informace na https://www.muzeumznojmo.cz/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám