Hlavní obsah

Češky jsou vůči sobě stále zodpovědnější, těší lékaře

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ročně 32 tisíc vyšetřených pacientek. Zhoubný nádor zjištěn u každé osmdesáté. Taková je situace, kterou evidují mamologické ambulance po celé České republice. Zájem o preventivní vyšetření je stále větší a díky tomu se také lékařům daří stále úspěšněji toto onemocnění léčit.

Foto: Archív MUDr. Ondřeje Měšťáka

Bezplatně se vyšetřit nechalo letos výrazně více pacientek, což je velmi pozitivní trend, pochvaluje si MUDr. Ondřej Měšťák.

Článek

Stále velký počet žen po celém světě si během svého života vyslechne diagnózu rakovina prsu. Češky nevyjímaje, každá desátá se s ní potýká. Karcinom prsu je v České republice u žen nejčastějším zhoubným nádorem a jeho počet bohužel neustále roste.

„Dobrou zprávou je, že se daří zvyšovat její léčitelnost. Nové možnosti léčby samozřejmě hrají také roli, ale je to především prevence, jež má za následek snížení úmrtnosti. Pokud se nádor diagnostikuje v časném stádiu, je téměř stoprocentní pravděpodobnost, že se ženy uzdraví,“ upozorňuje MUDr. Ondřej Měšťák, PhD., který jako první u nás provedl úplnou rekonstrukci prsu po ablaci s užitím přenosu tukové tkáně obohacené o kmenové buňky.

Česká republika oproti vyspělým státům zaostávala v oblasti rekonstrukce prsu po mastektomii, v posledních desetiletích však dochází k neobvyklému nárůstu těchto zákroků vlivem nových operačních procedur a postupů. Jednou z nejvíce se rozvíjející technikou je rekonstrukční výkon využívající vlastního tuku, během něhož se liposukčními kanylami odebere tuková tkáň z břicha či boků a aplikuje se do oblasti rekonstrukce prsou. V konečném výsledku získají pacientky měkké poprsí, které působí přirozeně.

„Tuk představuje ideální výplň, neboť je autologní a přirozeně se integruje do tkání. Nevýhodou je vysoká cena zařízení pro separaci kmenových buněk a závislost na omezeném množství tuku v těle. Proto se metoda začala kombinovat se systémem zevní expanze BRAVA, který díky podtlaku připravuje větší prostor pro aplikaci tuku,“ vysvětlil MUDr. Měšťák.   

Jak ukazují dostupné statistiky, následkem rakoviny musí 54 procent pacientek podstoupit odstranění prsu, jež pro většinu žen znamená velkou psychickou a fyzickou zátěž. Zhruba pětina z nich posléze překoná strach, finanční a jiné obavy a rozhodne se pro rekonstrukci prsu. Nejčastěji jsou jimi ženy mladší 45 let. S vyšším věkem se procento rekonstrukce prsu snižuje. U pacientek ve věku do 55 let je to čtvrtina všech postižených, ve věku na 55 let již pouze zhruba desetina.

Diagnóza karcinomu prsu nejvíce ohrožuje ženy ve věku od 45 do 70 let. To však neznamená, že mladší ženy by se neměly mít na pozoru. „Možnost výskytu zhoubného karcinomu prsu je u věkové skupiny do 30 let okolo dvou procent. O kolik je procento možnosti výskytu nižší, o to bohužel bývá případný nádor agresivnější a nemoc tak může mít rychlejší postup,“ varuje MUDr. Ondřej Měšťák.

Nejnovější údaje tuzemských mamologických center ukazují, že nejrizikovější skupinou jsou ženy mezi 60. a 64. rokem věku. Proto se této věkové skupině věnuje největší pozornost. „Jak ukazují dostupná data, využilo letos možnost se bezplatně vyšetřit meziročně o dvacet tisíc pacientek více, což je velmi pozitivní trend a my lékaři můžeme jen věřit, že počet zodpovědných žen stále poroste,“ doufá MUDr. Měšťák. 

Reklama

Výběr článků

Načítám