Hlavní obsah

Český hydrometeorologický ústav zve na den otevřených dveří

Novinky, Hana Nehybová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímá vás, jak vznikají předpovědi počasí? Kladete si otázky, jaké dýcháme ovzduší či jaká je kvalita vody v řekách? Proč vznikají povodně a zda je lze předpovědět? Nejen tyto informace můžete získat v sobotu 26. března na Dni otevřených dveří Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: ČHMÚ

Budova pobočky ČHMÚ v Brně-Žabovřeskách

Článek

Brněnskou pobočku Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která je jedním ze sedmi regionálních pracovišť ČHMÚ (http://www.chmi.cz), najdete v Žabovřeskách na ulici Kroftova.

Stejně jako na ostatních pobočkách, i zde se v sobotu 26. března od 9 do 14 hodin koná Den otevřených dveří.

Co je pro zájemce z řad laické veřejnosti připraveno? Návštěvníci se mohou podrobněji seznámit s činnostmi jednotlivých odborných oddělení:

Oddělení meteorologie a klimatologie - zajišťuje správu sítě dobrovolnických klimatologických stanic a ze získaných záznamů provádí posudkovou činnost. Součástí prezentace oddělení bude prohlídka meteorologické zahrádky spojená s odborným výkladem.   

Oddělení hydrologie - sleduje stavy hladin podzemních i povrchových vod a tyto údaje zpracovává. Prezentace oddělení je doplněna o prohlídku měřícího vozu.

Oddělení ochrany čistoty ovzduší - měří a sleduje úroveň znečištění ovzduší a spravuje automatizovanou síť imisního monitoringu. Zájemci si budou moci prohlédnout laboratoř.  

Regionální předpovědní pracoviště - se dělí na skupinu meteorologické prognózy, která v nepřetržitém provozu tvoří předpovědi počasí a jejíž pracovníky můžete znát z médií a na skupinu hydrologické prognózy. Ta předpovídá vodní stavy a průtoky na důležitých místech na tocích. Intervaly prohlídek na tomto pracovišti jsou po půl hodinách: první v 9.00, poslední v 13.30 hodin.

Oddělení agrometeorologie a fenologie - zpracovává podklady (výpar, teplota, vlhkost a promrzání půdy) zejména pro zemědělce.   

Oddělení jakosti vody - zajišťuje monitoring a vyhodnocuje kvalitu vody, sleduje plaveniny a říční sedimenty.

Dále bude v konferenčním sále probíhat celková prezentace brněnské pobočky. Připraven je také prodej publikací. Koupit si můžete např. Atlas podnebí Česka nebo knihy Historie a současnost hydrometeorologické služby na jižní Moravě a Dějiny meteorologie v českých zemích a na Slovensku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám