Hlavní obsah

Češkův mlýn v Jarcové obnovil výrobu. Mele bio mouku

Novinky, Roman Hrůza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Češkův mlýn, který patří k tradičním stavbám na Valašsku, se dočkal znovuobnovení výroby. Stalo se tak po necelých dvou letech, kdy jeho původní majitelé provoz s osmdesátiletou tradicí zastavili.

Foto: Archiv PRO-BIO

Češkův mlýn v Jarcové má nového majitele

Článek

Novým nájemcem je společnost Probio, která se zabývá zpracováním a výrobou bio potravin. „Mlýn v Jarcové na Vsetínsku jsme zprovoznili z kapacitních důvodů, abychom tak navýšili produkci našich bio mouk. Jedná se o třetí mlýn na bio mouky, který provozujeme,“ uvedl technolog mlýna Martin Hutař mladší.

Vodní mlýn postavil na levém břehu řeky Bečvy v Jarcové roku 1933 Jan Češek. Roku 1953 byl mlýn znárodněn a od té doby objekt chátral. V roce 1991 se objekt vrátil v rámci restitucí do vlastnictví rodiny bývalých majitelů. Ti mlýn opravili a investovali do nového zařízení.

V červenci 2013 však majitel výrobu zastavil a objekt pronajal společnosti Probio. Nový nájemce mlynářskou činnost obnovil v listopadu 2014 poté, co mlýn získal certifikát pro výrobu biopotravin.

V Češkově mlýně se prozatím mele žito a pšenice setá. Do budoucna plánuje firma navýšení kapacity výroby o 100 procent a celkový roční výkon 3000 tun mouky. „Za předpokladu dostatečného množství vstupní suroviny tak budeme schopni zvyšující se poptávku zákazníků uspokojit,“ upřesnil Hutař.

Mouku z mlýna v Jarcové zákazník pozná. Bude se od ostatních lišit díky jiné technologii zpracování. Mouky budou více „celozrnné“ a tmavší než mouky mleté v mlýnech ve Starém Městě pod Sněžníkem.

„Mlýn byl vždy místem, kam si lidé chodili pravidelně kupovat čerstvé mouky. Tuto tradici chceme obnovit. Naplňuje naši filosofii, kdy oživujeme tzv. brownfields a navazujeme na práci našich předků,“ dodal Martin Hutař junior.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám