Hlavní obsah

České gymnastice se blýská na nové olympijské časy: 9. září se otevře špičková hala SK Hradčany

Novinky, Martina Pospíšilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Znovu oživit dobu, kdy byla gymnastika v Česku na vrcholu. Jako za časů Věry Čáslavské nebo Evy Bosákové. To je cílem nově vybudované gymnastické haly Odysea73 při SK Hradčany Praha, která bude slavnostně otevřena 9. září společně se zrekonstruovanou původní halou SK Hradčany.

Foto: SK Hradčany

Nová hala SK Hradčany

Článek

Sportovní gymnastika má v Česku velkou tradici. Jen historie SK Hradčany sahá až do roku 1894. V posledních letech však nadějní mladí gymnasté trpěli zásadním nedostatkem kvalitních sportovišť, která by plně vyhovovala současným moderním požadavkům gymnastiky a umožňovala jim se plnohodnotně rozvíjet.

Hala SK Hradčany prošla v uplynulém roce zásadní rekonstrukcí a rozšířila se o zcela novou moderní halu, která českým gymnastům vrací naději pro návrat do světové špičky. Díky ní je možné opět reálně uvažovat o sestavení olympijského týmu pod vedením Alona Hasy, trenéra a ředitele SK Hradčany, ale také zvýšit zájem o gymnastiku u veřejnosti jakéhokoliv věku.

Výstavbu haly osobně podpořil i Karel Janeček, matematik a vizionář, který sám v hale trénuje už několik let. Převážně, zhruba z 80 procent, zde ale cvičí děti a intenzivně trénuje kolem 70 závodníků. V Česku tak jde o jednu z mála gymnastických hal, která vznikla za poslední tři desetiletí a je aktuálně vůbec nejmodernější tělocvičnou u nás i jednou z nejmodernějších v Evropě. Gymnasté tohoto klubu přitom patří k nejlepším v republice – od malých žáčků až po mužskou reprezentaci.

Celkem výstavba nově vybudované haly s názvem Odysea73 přišla na 96 milionů korun. Financována byla díky podpoře dvou dotací – od MŠMT ve výši 20 milionů korun a od Magistrátu hlavního města Prahy ve výši 20 milionů korun. Zbývající částku 61 milionů korun financoval SK Hradčany z vlastních zdrojů za podpory Karla Janečka. Stavební práce včetně rekonstrukce původní haly, která rovněž získala nové jméno – Harmoni21, trvaly pouhý rok.

Moderní vybavení haly dodala na míru německá firma Spieth. Nová hala Odysea73 bude slavnostně otevřena 9. září za přítomnosti řady osobností, které jsou s halou spjaty. Mezi nimi nebudou chybět Karel Janeček nebo úspěšný zpěvák a producent Mikolas Josef, který mimo jiné reprezentoval Česko na Eurovision Song Contest 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám