Hlavní obsah

Česká televize oslaví životní jubileum Jiřiny Bohdalové novým filmem

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový film režiséra a scenáristy Zdeňka Zelenky Každý milion dobrý s Jiřinou Bohdalovou, která letos v květnu oslaví významné životní jubileum, uvede Česká televize v neděli 1. května od 20.00 na ČT1. Film byl novinářům a přátelům herečky představen na projekci v pražském kině MAT.

Foto: archív České televize

Jiřina Bohdalová ve filmu Každý milion dobrý

Článek

Snímek, který vznikl v tvůrčí producentské skupině Michala Reitlera, vypráví příběh Ireny (Jiřina Bohdalová), energické majitelky prosperující firmy. Po vlastní vážné autohavárii se ale rozhodne přehodnotit svůj dosavadní život, svou firmu prodat a získané prostředky věnovat potřebným.

Když její syn Jarda (Ondřej Vetchý) zjistí, že začala rozdávat majetek, který měl jednou zdědit, začne pod nátlakem své ženy (Tatiana Vilhelmová) usilovat o to, aby byla jeho matka prohlášena za nesvéprávnou.

„S Jiřinou Bohdalovou jsem natočil přes dvacet hlavních rolí. Většina z nich byly sice komedie či pohádky, ale objevila se i třeba výrazně psychologická role ve filmu Návštěva staré dámy. Natočit opět komedii, to se nám s Jiřinou Bohdalovou nechtělo, rádi jsme si proto odskočili do oblasti, kde těch rolí tolik neměla, tedy k psychologickému rodinnému dramatu,“ říká režisér a scenárista Zdeněk Zelenka.

Jiřina Bohdalová ve filmu hraje Irenu Ditrichovou. Na svůj věk je to velice energická, rázná majitelka tří velkých firem, z toho dvou zahraničních, které vybudoval její zesnulý muž. Po vážné autohavárii, kdy se dotkla smrti, přehodnocuje svůj žebříček hodnot a začíná se chovat zcela v rozporu se svými letitými postoji a názory - finančně podporuje potřebné, začne přispívat na charitu, život bere s nadhledem, rodině se ale zdá, že ztrácí soudnost.

Svůj nový životní postoj objasňuje na místě autohavárie svému příteli, právníkovi rodiny (Viktor Preiss): „Nechám tady postavit pomník s nápisem nultý kilometr. Tady něco skončilo a něco daleko podstatnějšího začalo.“ To ještě nemohla tušit, že se její nové aktivity dostanou do velkého rozporu s postoji nejen její snachy (Tatiana Vilhelmová), ale že se postupně vyhrotí konflikt i s jejím synem (Ondřej Vetchý).

Kromě Jiřiny Bohdalové, Ondřeje Vetchého. Zdeňka Piškuly a Tatiany Vilhelmové se v něm objeví Jitka Smutná, Viktor Preiss, Jaromír Dulava, Miroslav Hanuš, Jan Hrušínský a další.

Půjde o velice silný film se zajímavým příběhem, kde Jiřina Bohdalová opět dokazuje že je velkou herečkou. Skvěle ji doplňují všichni výše uvedení herci a pod režijním vedením Zdeňka Zelenky vznikl film, který má jen jedno mínus, není uveden do filmové distribuce. 

Česká televize uvede, u příležitosti výročí narozeniny herečky Jiřiny Bohdalové, celou řadu filmů, seriálů a televizních inscenací, ze kterých ji televizní diváci znají. Půjde, mimo jiné, o televizní seriál My všichni školou povinní, filmy Fany, Nesmrtelná teta, Vrásky z lásky anebo záznam divadelní hry z pražského Divadla na Vinohradech Dům na nebesích.

Reklama

Výběr článků

Načítám