Hlavní obsah

Češi šetří a nakupují netradiční vánoční dárky

Novinky, Kamila Biddle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní Vánoce se nesou v duchu šetření. Pokrizové období a měnové intervence ČNB brzdí Čechy v bezbřehém utrácení. Lidé hledají takové dárky, které nejen potěší, ale mají také další přidanou hodnotu. A tak roste poptávka po zážitcích, kurzech a vzdělání obecně.

Foto: Kamila Biddle

Vzdělávací kurzy jsou praktickým dárkem pro každou generaci.

Článek

„Jazykové kurzy a jazykové pobyty v zahraničí jsou velmi oblíbeným dárkem. Jedná se o investici, která se v budoucnu může několikanásobně vrátit,“ říká Vítězslav Bican, prezident Asociace jazykových škol a agentur ČR.

To potvrzují i samotné vzdělávací instituce. „Tento rok jsme před Vánoci zaznamenali výrazný nárůst poptávky po voucherech na jazykové služby. Je zde zřetelný trend růstu zájmu o vzdělání jako variantu praktického dárku. Obdarovaní velmi oceňují jeho flexibilitu, protože záleží jen na nich, jakou službu nebo produkt si pak v rámci zvoleného kreditu zvolí,“ uvedla Eva Havránková z jazykové agentury Channel Crossings.

Volba nejčastěji padá na veřejné či individuální kurzy, které jsou přizpůsobeny všem úrovním jazykových znalostí. Vybrat si lze angličtinu, němčinu, francouzštinu, španělštinu nebo italštinu. Čím dál tím víc jsou také oblíbené exotičtější jazyky jako čínština, arabština nebo třeba řečtina či znovu vyhledávaná ruština. Student se může rozhodnout, zda zvolit standardní kurz, či konverzaci. Běžně kurzy probíhají 2–4 lekce týdně, pokud student potřebuje dosáhnout během krátkého času výraznějšího pokroku, může zvolit intenzivní kurz.

Nejefektivnější studium však přinášejí jazykové kurzy v zahraničí. Počáteční větší investice, která zahrnuje též ubytování a další náklady spojené s pobytem v cizině, se tak rychle vrátí. „V přirozeném prostředí se člověk naučí jazyk mnohem rychleji a s menšími obtížemi. Přidanou hodnotou je fakt, že student pozná novou kulturu, zvyky a často získá také nové přátele, kteří mu někdy zůstanou na celý život,“ dodal Vítězslav Bican.

V neposlední řadě je možné poukázky využít k pokrytí nákladů na jazykovou zkoušku a získání certifikátu. Ten pak může pomoci při hledání zaměstnání, kariérním postupu či studiu na zahraničních vysokých školách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám