Hlavní obsah

Češi na Jadranu nemilují jen moře, hory na dalmatském Hvaru jich jsou plné

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obvyklá představa o dovolené v Chorvatsku nabízí obraz rychle růžolícího povaleče na hotelové pláži, faktem je, že mnoho návštěvníků si dovede najít cestu i za jinými krásami jadranského pobřeží a především divoce romantických ostrovů.

Foto: Petr Hejna

u kapličky sv. Ante

Článek

Potěšující je, že při letošní návštěvě ostrova Hvar jsme při putování po tamních horách narazili z 90 procent na krajany, a to jak jednotlivce na horských kolech, s radostí se k nám hlásící, tak větší skupinky či rodiny s dětmi. Pochopitelně zvýhodněni jsou ti, kteří se dopravují k cíli z domoviny po vlastní ose, jelikož ideální je přiblížit se od místa pobytu horské vesnici, odkud již je to k pokoření tamních skalních stezek blízko, navíc jsou zde i hřebenové cesty, sjízdné kromě cyklistů i motorizovaným cestovatelům.

Ideálním místem, odkud vyrážet, je rybářská vesnice Jelsa nedaleko Starigradu - ten nabízí povícero architektonických historických památek, nicméně kdo hledá romantiku s výhledem na nad pevninou se tyčící masiv pohoří Biokovo s vrchem Sv. Jure (1762 m) a ze severu zase místními horami, tomu učaruje naprosto odlišné usazení klidné stylové Jelsy.

Jedna z cest do hor odtud vede k blízké římské strážní věži Tor a zřícenině hradu Galešnik, bohužel nově vybudovaný kus silnice nad městem přeťal hlubokým úvozem dřívější cestu od kostelíka Gospa od Zdravlja, a tím byla tato kolem 2000 let stará stezka poněkud narušena. To se projevuje i evidentně menším zájmem o ni, dnes je na mnoha místech zarostlá (podobný, mnohem nepochopitelnější necit k starým památkám jsme měli možnost zažít roku 2013 na lokalitě římského tábora Burnum, kde bodrý muž u vstupu se tázal, jak se nám amfiteátr líbí. Na „Moc betonu“ reagoval „Vždyť je to 2000 let staré” (čas 7:15 ZDE).

Cestou ke starému tunelu na Zavalu lze odbočit před ním vpravo na horskou  cestu, které se stočí k východu, a z které jsou pěkné výhledy na moře, ostrov Brač i pevninu, je zde i místo, odkud je vidět špice ostrova obklopená z obou stran mořem, nad tunelem stojí kaplička sv. Ante s výhledem na ostrůvek Ščedro.

Jsou zde i jiné kapličky i křížky, cesta dovede až k skanzenu Humac, pastýřské osadě ze 13. století (350 m n. m), odkud se vyráží i k neolitickému nalezišti, jeskyni Grapčeva špilja. Některé z domů bohužel pro svoji záchranu namísto původní kamenné místy obdržely střechu z pálených tašek, nicméně spousta původních domů je plně dochována.

Kdo touží pokořit nejvyšší horu Hvaru, kterým je sv. Nikola (628 m n. m.), má možnost vyrazit přiblížením se do vsí Svirče, Dol, nebo cestou za tunelem na Hvar.

Motoristé dorazí po opatrné jízdě takřka po vrchol, z kterého pak je fascinující panoramatický výhled, vidět je i Split. Odtud se dá pro změnu sestoupat (či v případě pobytu na jižním pobřeží volit opačný směr), k torzu skalního kláštera v jeskyni nad sv. Nedeljou.

Potěšující je, že ještě před třemi roky pozvolna lidem zapovězená zátoka Zarače,  choulící se pod strmou skalou a rozříznutá na dvě chráněné poloviny, je opět návštěvníkům, preferujícím kouzlo pravé Dalmácie nad zdánlivým komfortem hotelu s navezeným pískem či zabetonovanými plošinami, opět přístupná, a to i navíc pomocí nových schodů. A přesto prakticky liduprázná...

Pokud někdo ochutnal svět Rudého moře, pak šnorchlování kromě perfektní viditelnosti mnoho nepřinese, ale i zde jsou místa plná barev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám