Hlavní obsah

Češi budou na MS v curlingu vozíčkářů skládat reparát

Novinky, Pavel Winkelbauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zimním stadionu v pražských Roztylech dnes vstupuje do závěrečné fáze mistrovství světa v curlingu vozíčkářů. O medaile budou zápolit dosud neporažení Kanaďané s reprezentanty Skotska, Norska a Ruska. Český výběr čeká boj o udržení mezi elitou. Naši v něm musí zdolat Švédy a Němce.

Foto: Pavel Winkelbauer

Skip (kapitán) národního vozíčkářského týmu Radek Pokorný s trenérkou Kateřinou Urbanovou.

Článek

Suverény základní části šampionátu, na němž proti sobě stanulo deset nejsilnějších smíšených družstev, jsou Kanaďané. Jako jediní dokázali zvítězit v každém z devíti utkání. Ve vyřazovacích bojích je doplní vozíčkáři ze Skotska, Norska a Ruska.

V herním systému, který zvýhodňuje dva nejlepší účastníky základní části, mají k medailím nejblíže Norové právě s Kanaďany. Vítěz jejich vzájemného duelu postoupí přímo do úterního finále, poražený tým dostane šanci vybojovat si finálovou účast v zápase s vítězem klání mezi Rusy a Skoty.

Čeští reprezentanti při své premiéře v nejlepší světové desítce zatím vyválčili dvě vítězství.

Poprvé se český vozíčkářský tým, hrající na šampionátu ve složení Michaela Charvátová, Jana Břinčilová, Michal Tluk, Radek Musílek a skip Radek Pokorný, radoval ve středu, když deklasoval Čínu vysoko 9:3.  V sobotu čeští reprezentanti přidali cenný skalp Norů, které zdolali v poměru 6:4.

Český národní tým zaujal i srdnatým výkonem proti Kanadě. Tým skipa Radka Pokorného držel s favority krok až do posledního endu. Kanaďané, již získali zlato na paralympiádě 2010, však závěr utkání zvládli. Nad Čechy zvítězili v nejtěsnějším možném poměru 5:4.

Reprezentanti České republiky se nevyhnuli ani herním výpadkům. Zejména debakl 0:14 s Ruskem bude naše sportovce strašit dlouho.

Největší škoda je však nevyužitých šancí v nadějně rozehraných zápasech s Korejci, Němci a Švédy. Právě s dvěma posledně jmenovanými národními výběry se Češi dělí o osmé místo, zaručující účast na MS 2011, které se uskuteční v Koreji.

Čeští reprezentanti tak dnes mohou složit reparát. Pokud se chtějí udržet mezi světovou curlingovou elitou, musí v pondělních tie-breakových utkáních nejdříve porazit Švédy, a odpoledne najít recept na Německo.

Reklama

Výběr článků

Načítám