Hlavní obsah

Červené barety pochodovaly na Plumlovsku

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově vzniklé občanské sdružení Červené barety uspořádalo akci, jejíž návštěvnost naprosto předčila veškerá očekávání pořadatelů a organizátorů. Podařilo se jim uspořádat 1. ročník pochodu Po stopách 22. výsadkové brigády, který nesl název po prvním veliteli plk. Františku Mansfeldovi.

Foto: Michal Mucha

Předseda sdružení Jindřich Starý jun. při nástupu

Článek

Sjelo se na 700 mladých lidí, ale i lidí seniorského věku, kteří absolvovali trasy 12,5 km a 30 km. Pochod se uskutečnil v prostoru výcvikové základny Hamry, v okolí Plumlovské přehrady a dále v místech, která úzce souvisela s výcvikem a přesuny výsadkářů z posádky Prostějov na jejich učebně výcvikovou základnu Hamry.

Záštitu nad touto akcí dala 601. skupina speciálních sil. Hlavními partnery pochodu byl primátor Statutárního města Prostějov Miroslav Pišťák, Klub výsadkových veteránů Prostějov a Mechanika Prostějov 97, která vyráběla pro účely pochodu ojedinělé pamětní medaile.

„Důvodem pořádání akce bylo uctění všech vojáků a také jejich velitelů, kteří prošli náročnou službou u 22. výsadkové brigády, která doznala během let, kdy byla přemístěna z posádky Prešov do posádky Prostějov mnoha změn,“ řekl předseda sdružení Jindřich Starý (jun.).

Zároveň dodal: „Snahou nás, organizátorů bude pokračovat v organizování i dalších ročníků těchto pochodů, které by se jmenovaly vždy po velitelích, tak jak této elitní jednotce v chronologické posloupnosti v posádce Prostějov veleli. Už teď je těchto velitelů, kteří významným způsobem zasáhli do života svých vojáků, úctyhodných třináct.“

Účastníci pochodu tak měli možnost vidět své velitele po mnoha letech. Na roky strávené na vojně se prostě nezapomíná.

Pochod oslovil především ale mladou generaci z řad Armády ČR, Policie ČR, městské policie, ale i široké veřejnosti. „Za naše sdružení mohu říci, že jsme spokojeni,” poznamenal další člen sdružení, místopředseda Michal Mucha. „Spokojenost, dobrá nálada, výborné zázemí, skvělé počasí, ale i názory a nálady účastníků v průběhu konání akce nás přesvědčily o dobré věci a rozhodně nás to neskutečně nakoplo k pořádání dalších ročníků,“ dodal Mucha.

„Zájem o pochod byl mnohem větší, ale zabezpečit tak vysoký počet účastníků při pořádání 1. ročníku byl na hraně našich možností. V příštím roce se pokusíme vyhovět více lidem tím, že uspořádáme pochod ve dvou dnech,“ doplnil jeho slova Jindřich Starý. „Těm, kteří se letos na pochod nedostali, se touto cestou omlouváme,“ dodal Starý.

Poděkování patří i pivovaru Černá Hora, který se podílel na logistickém zázemí a všem partnerům tohoto projektu. Případný zisk z akce se rozhodlo občanské sdružení Červené barety věnovat Nadačnímu fondu 601. skupiny speciálních sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám