Hlavní obsah

Červen se v Nemocnici Šumperk ponese ve znamení zdravých plic

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokoušíte se přestat kouřit a zatím bez velkého úspěchu? Jak na to ve středu 8. června v prostorách plicní ambulance zdarma poradí odborníci z Nemocnice Šumperk. Ta se letos připojí k Světovému dni bez tabáku a nabídne tak zájemcům bezplatná vyšetření i odborné konzultace.

Foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk

Ve znamení zdravých plic se ponese celý červen, například 15. června otevře své dveře také spirometrická ambulance.

Článek

Ve středu 8. června od 14.00 do 17.00 hodin poradí šumperští odborníci z Centra pro závislé na tabáku, jak se co nejlépe „porvat“ s návykem na nikotin. V rámci akce budou moci zájemci zdarma podstoupit škálu základních vyšetření, díky kterým odborníci stanoví míru jejich závislosti na tabáku.

Lékaři kuřákům zároveň vysvětlí princip závislosti, který jim pomůže uvědomit si mnohé souvislosti. „V našem centru se pacienty snažíme inspirovat k přípravě náhradního řešení, jak prožít své typické kuřácké situace bez cigarety. Radíme jim také, jak změnit své denní návyky a prožitky dne. Projdeme si společně situace, při jakých se jen těžko odolává cigaretě, a společně hledáme řešení, jak se v typicky kuřácké situaci bez cigarety zachovat,“ vysvětluje primář oddělení tuberkulózy a respiračních nemocí a zároveň vedoucí lékař Centra pro závislé na tabáku MUDr. Pavel Mátl.

Odborníci z centra pomáhají pacientům zvládat nejen fyzické abstinenční potíže, ale i ty psychické jako je nespavost, deprese či zvýšená chuť k jídlu. Centrum pro závislé na tabáku je vždy otevřeno každou středu od 13:30 do 14:30 hodin v prostorách plicní ambulance. Klienti se mohou objednávat individuálně na čísle 583 336 107, a to každé pondělí až pátek od 7:00 do 14:00 hodin. V rámci Světového dne bez tabáku však mohou přijít do ambulance bez nutnosti předchozího objednání.   

Ve znamení zdravých plic se ponese i další červnový týden. Přesně o týden později 15. června otevře od 14.00 do 17.00 hodin své dveře také spirometrická ambulance. Zájemcům při příležitosti Světového dne spirometrie nabídne bezplatná vyšetření plic. Akce je určena pro všechny, kteří se například dlouho nemohou zbavit přetrvávajícího kašle, nebo se jim například v poslední době špatně dýchá. V nemocnici si tak mohou nechat vyšetřit své plíce a zároveň zjistí, zda jim například nehrozí nějaké chronické respirační onemocnění.

Spirometrie patří mezi základní vyšetřovací metody plicních onemocnění. Vyšetření se provádí tak, že pacient dýchá do přístroje, který se nazývá spirometr a který zaznamenává objem a rychlost vzduchu vydýchaného za určitý čas. Vyšetření je bezbolestné a netrvá víc než deset minut.

Světový den spirometrie vyhlašuje každoročně Evropská plicní nadace při Evropské respirační společnosti. Při této příležitosti si mohou lidé v mnoha světových městech nechat vyšetřit funkci plic.

Reklama

Výběr článků

Načítám