Hlavní obsah

Centrum pojmenují samy děti

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrbno pod Pradědem má od úterý 17. ledna centrum pro děti a mládež od šesti do šestadvaceti let. Nízkoprahové zařízení zatím nemá jméno, to mu dají v příštích dnech sami kluci a holky.

Foto: Ladislav Olejníček

Mezi přitažlivé volnočasové aktivity mladých lidí patří nepochybně tanec. Při otevření nízkoprahového zařízení se předvedla děvčata z Bruntálu.

Článek

Nízkoprahové zařízení provozuje obecně prospěšná společnost Liga Bruntál. Podobná centra už má v Bruntále a Osoblaze. Denně tam docházejí desítky dívek a chlapců, kteří hledají zajímavý program pro volný čas, své místo mezi vrstevníky nebo touží potkat správného kamaráda. Kolik dívek a kluků bude využívat a současně spoluvytvářet program pro volný čas tady ve Vrbně, se teprve ukáže.

Prostory jsou ohromné, Liga Bruntál si od města vzala do pronájmu hned pět místností bývalého sportovního gymnázia, z toho dvě třídy.

„Zařizovali jsme například kuchyňku, protože o vaření mladí zájem mají, chtějí se leccos naučit. Dostatečný prostor žádá také tanec. Chceme nabídnout menším dětem i mladým lidem zajímavé volnočasové aktivity. Zdaleka ale nejde pouze o zábavu, hry či soutěže, ale také praktické dovednosti, poznávání a pohybové aktivity,” uvedla ředitelka Ligy Bruntál Jana Juřenová.

Lákadlem jsou počítače či herní konzole, k nimž se zejména mladí lidé ze sociálně slabých rodin dostávají jen výjimečně, ale také stolní fotbal nebo stolní tenis. Centrum pořídilo kvalitní horská kola, stany a spacáky, plánuje pro mládež příležitostné víkendové akce v přírodě.

Zkušenosti z Osoblahy či Bruntálu jsou k nezaplacení, pracovníci vědí, co mládež zajímá, baví, znají starosti a trápení kluků a holek. „Jsme tady pro všechny mladé lidi, kteří potřebují poradit a přitom nevědí, na koho se obrátit. Také pro ty, kteří už hledají konkrétní pomoc, třeba uplatnění na trhu práce, přitom nemají pracovní návyky ani kvalifikaci,“ dodala Jana Juřenová.

Liga vytvořila ve Vrbně tři pracovní místa, rozběh a provoz zařízení pro mládež bude v prvních letech hradit prostředky z operačního programu Zaměstnanost z Evropského sociálního fondu v ČR (ESF). Ucházet se chce o finanční podporu Moravskoslezského kraje a využije také část vlastních prostředků ze sociálního podnikání.

Veškeré aktivity pro děti a mladé lidi jsou v zařízení bezplatné. Pracovníci centra budou jednou týdně vyjíždět také do obcí mikroregionu Vrbenska, nápady a možnosti realizace budou probírat se starostkami Karlovy Studánky, Ludvíkova, Karlovic a Široké Nivy.

Reklama

Výběr článků

Načítám