Hlavní obsah

Cena Věry Jirousové pro kritiky výtvarného umění zažije svou premiéru

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní vyhlášení prvního ročníku Ceny Věry Jirousové - české historičky umění a básnířky v kategoriích Začínající a Etablovaní kritici umění se uskuteční 24. května v MeetFactory v Praze.

Článek

První ročník ceny Věry Jirousové je rozdělen do dvou kategorií, a to pro začínající kritiky do 26 let a pro etablované kritiky za přínos v oboru výtvarného umění .

Cílem ceny je zviditelnit v českém prostředí dosud málo reflektovaný obor, podpořit začínající autory a pomoci jim při hledání prvních příležitostí pro publikaci jejich textů. Současně je snaha touto cestou poukázat na práci autorů, kteří jsou pro oblast umělecké kritiky dlouhodobým přínosem.

Pětičlenná odborná porota ve složení Vilma Anýžová, Marek Pokorný, Ladislav Kesner ml., Sláva Sobotovičová a Dušan Zahoranský zvolila vítěze v kategorii Začínající  a Etablovaní kritici umění. Vítěz Ceny Věry Jirousové bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu.

Věra Jirousová (1944–2011) jako česká historička umění a básnířka je známá především až po roce 1989. Do této doby byla nucena po podpisu Charty 77 pracovat mimo obor, publikovala básně v samizdatových sbornících, v edici Petlice a Expedice a spolupracovala s undergroundovým časopisem Vokno. Od 90. let připravovala výstavy současného umění a působila jako kritička. Publikovala především v Ateliéru, ve Výtvarném umění, v Lidových novinách, v Metropolitanu, Respektu, Divadelních novinách, Literárních novinách a MF Dnes. Vydala také sbírku básní Co je tu, co tu není, knihu básní v próze Krajina před bouří a sbírku devíti básní Podle řeky. 

Cenu Věry Jirousové organizují Mezinárodní centrum současného umění MeetFactory, INI Gallery a Česká centra, která prezentují české umění v zahraničí.

Předání cen se uskuteční v pátek 24. května v 18 hodin v prostorách MeetFactory, Ke Sklárně 15, Praha 5.

Reklama

Výběr článků

Načítám