Hlavní obsah

Cena Thálie 2015 míří do Ostravy, držitelkou se stala operní pěvkyně Iordanka Derilová

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Ostravy míří Cena Thálie 2015 pro operní pěvkyni Iordanku Derilovou, a to za roli Renaty v opeře Ohnivý anděl, která se hraje na scéně Divadla Antonína Dvořáka Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Foto: Martin Popelář, NDM

Cena Thálie 2015: opera - ženy - Iordanka Derilová- Renata, Ullf Paulsen - Ruprecht. Opera Ohnivý anděl, Národní divadlo moravskoslezské.

Článek

Cenu Thálie v kategorii opera - ženy získala bulharská sopranistka Iordanka Derilová, a to za hlavní roli v opeře Ohnivý anděl. Opera Sergeje Prokofjeva byla nastudována v operním souboru Národního divadla moravskoslezského v režii Jiřího Nekvasila.

Iordanka Derilová vytváří Renatu, vlastně sexuálně posedlou protagonistku opery, herecky v podstatě v realistických konturách. Hlavním prostředkem výstavby postavy je její pěvecký projev, výrazně odstíněný dynamicky i barevně, vyjadřující dramatické proměny. Pěvkyně  při tom využívá svých zkušeností z wagnerovských rolí,” uvedla při nominaci Herecká asociace.

„Role Renaty byla pro mne jedna z nejsložitějších rolí. Naložila mi  mnoho práce, mohu říct i bezesných nocí, protože ta hudba vám nedává pokoj a je trvale v hlavě. Renata vyžaduje od počátku obrovské soustředění spojené s hudbou, spoustou  textů, stavem mysli, fyzickou, emocionální a duševní energií a vytrvalostí,” okomentovala roli Iordanka Derilová.

„Je to pro mne uznání za dobře odvedenou práci. Děkuji také panu dirigentu Robertu Jindrovi a panu Jiřímu Nekvasilovi za pozvání pracovat na této opeře,” dodala Derilová.

Tuto operní událost budou moci diváci zhlédnout už pouze dvakrát: 22. května v Ostravě a 28. května v Bratislavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám