Hlavní obsah

Celostátní konference v Plzni se věnovala problematice bezdomovectví

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celostátní konferenci statutárních měst na téma Řešení problematiky bezdomovectví a sociálního vyloučení na úrovni samosprávy uspořádalo ve dnech 11. a 12. června město Plzeň zastoupené odborem sociálních služeb Magistrátu města Plzně.

Foto: Magistrát města Plzně

Téměř stovka účastníků z celé republiky se seznámila s aktuálními trendy v oblasti sociálního bydlení.

Článek

Nad akcí převzala záštitu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová společně s primátorem města Plzně Martinem Zrzaveckým a rezortní náměstkyní Evou Herinkovou.

Téměř stovka účastníků z celé republiky, a sice z řad politiků, úředníků, policie a neziskového sektoru, se seznámila s aktuálními trendy v oblasti sociálního bydlení. Ty prezentovala Linda Sokačová z MPSV, problému bezdomovců, cizinců a tématu uprchlíků se věnoval Tomáš Haišman, ředitel Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR, účastníci se zároveň mohli nechat inspirovat dobrou praxí z Plzně, Brna, Ostravy a dalších krajských metropolí.

„Všechna velká česká města se začí­nají tímto tématem čím dál intenzivněji zabývat a hledají nástroje, jak poměrně neutěšený stav řešit. Bezdomovci jsou koloritem spádových oblastí a prolínají celou řadou rezortů, ať již jde o sféru bezpečnostní a majetkovou, kterým byla věnována pozornost v rámci včerejších kulatých stolů, nebo sféru sociálně-pracovní, bytovou a zdravotní, které byly na pořadu dnes. Věřím, že informace, jež zazněly v rámci konference, účastníci zúročí. Pravdou i nadále zůstává, že pokud by v této oblasti existovalo rychlé, efektivní a finančně dostupné řešení s trvalou udržitelností, pak by Plzeň zcela jistě byla prvním městem, které by ho realizovalo v praxi,” uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Jeho slova doplnila i rezortní náměstkyně Eva Herinková. Podle ní je stejně tak pravdou, že pro osoby ohrožené sociálním vyloučením a lidi bez domova musí mít každé větší město nastavenu odpovídající sociální službu, ideálně síť služeb. „A této povinnosti se město Plzeň rozhodně nebrání. Prostřednictvím magistrátního odboru sociálních služeb a v souvislosti s komunitním plánováním se problematice bezdomovectví věnuje intenzivně už od roku 2008,” uvedla Eva Herinková.

Prvním výraznějším počinem směrem k lidem bez domova byl v Plzni projekt Mobilní buňky v květnu 2008. Od té doby se podařilo odboru iniciovat a realizovat řadu záměrů, většinou ve spolupráci se třemi plzeňskými partnery, tedy Městskou charitou Plzeň, Diecézní charitou Plzeň a Nadějí.

„Mezi nejvýznamnější je nutno zařadit zajištění ordinace praktického lékaře pro osoby bez domova, potravinovou pomoc, distribuci školních potřeb dětem ohrožených chudobou, JOB Centrum nebo doléčovací program, přičemž veškeré tyto projekty jsou plně financovány z rozpočtu města,” doplnila náměstkyně.

Výběr článků

Načítám