Hlavní obsah

Celá třída technického lycea z průmyslovky Hodonín vyhrála vstupenky do Techmanie v Plzni

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavit se fyzikálními pokusy a ještě k tomu vyhrát vstupenky do science centra Techmania v Plzni pro celou třídu? Proč ne. Studenti 2. ročníku technického lycea ze Střední školy průmyslové a umělecké v Hodoníně to dokázali.

Foto: archiv školy

Vítězné video SŠPU Hodonín

Článek

Fyzika nemusí být jen nuda. Soutěž Vím proč, jejímž hlavním partnerem je skupina ČEZ, se snaží přiblížit fyziku mládeži a popularizovat ji.

Úkolem všech účastníků soutěže je natočit nejvýše pětiminutové video s objasněním nějakého zajímavého fyzikálního jevu. Soutěž je rozdělena do dvou kategorií: pro základní školy a pro střední školy. Odborná porota, složená z technických odborníků a učitelů fyziky, pak vybere nejoriginálnější a nejzajímavější video. Vítězové z každé kategorie získávají tablety pro sebe a 200 000 Kč pro školu na vybavení fyzikální učebny. Video s největším počtem hlasů veřejnosti pak získává vstupenky do Techmanie v Plzni pro celou třídu.

Studenti technického lycea hodonínské průmyslovky natáčeli fyzikální videa pod vedením své učitelky fyziky. Videa měla za úkol popsat a objasnit některé zajímavé fyzikální jevy, výběr témat byl na samotných studentech. Také na uměleckém zpracování videí pracovali studenti zcela samostatně.

„Pracovali jsme na tom vždy odpoledne, po škole, bylo to úplně dobrovolné, a přesto se našla spousta zájemců a fyzikálních nadšenců,” uvedla jejich kantorka, „jsou tu velmi nadaní mladí lidé s technickými zájmy a je radost s nimi pracovat. Někdy jsem opravdu zírala, co všechno umí s videem, zvukovou stopou a se stabilizátorem obrazu,” dodala.

Studenti natočili celkem šest videí, na každém z nich pracovali vždy asi tři žáci. Témata volili různá: Vliv vakua na plíce člověka, Reakce grafitu na elektrický proud, Záhada kapek, Rozsvícení zářivky bez elektřiny, UV záření a Výboje v plynech

Video studentů 2.ročníku technického lycea Vliv vakua na plíce člověka pak získalo vstupenky do Techmanie v Plzni pro celou třídu.

„Ta odměna sice potěší, ale není vůbec podstatná, stejně jsem chtěla raději těch dvě sta tisíc na pomůcky,” směje se kantorka, „důležitější je, že nás to všechny bavilo a studenty nejvíc. Že jsme se nebáli zapojit vývěvu, že taky trochu hořelo, a že se povedly i výboje v plynech, nebáli jsme se štíra svítícího v UV světle, a že nic nevybouchlo - to je vždycky dobrá zpráva. A příští ročník taky už budeme vědět, jak na to, a co se porotě líbí, a tudíž zaútočíme na vítězství,” dodala s úsměvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám