Hlavní obsah

Čekání na Vánoce zkrátí jarmarky, čerti, andělé i adventní tvoření

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

A je tu zase adventní čas - doba těšení se na nejkrásnější svátky roku. Aby uběhl co nejrychleji a nejzajímavěji, zdobí se v obcích i městech vánoční stromy, konají se jarmarky, koncerty a další akce.

Foto: Archiv: EUR Praděd

Betlém v životní velikosti v Jiříkově.

Článek

Vánoční strom se tak slavnostně rozsvítí v pátek 30. listopadu v Bruntále. Od 16.15 hodin bude hrát bruntálský dechový orchestr, připraveny jsou akce pro děti. Strom se rozzáří v 17 hodin.

Adventní období zahájí město Rýmařov slavnostním rozsvícením vánočního stromu na náměstí Míru v pátek 30. listopadu. Od 10 hodin se na náměstí koná vánoční jarmark. Po rozsvícení stromu vystoupí Haleluja Band ze Šumperka nebo rýmařovské Variace.

Ve Vrbně pod Pradědem začne v sobotu 1. prosince od rána jarmark s kulturním programem. I zde symbol Vánoc poprvé zazáří v 17 hodin.

Předvánoční novinkou v Krnově je v letošním roce umělé kluziště. Zabruslit si na něm můžete od 25. listopadu do 16. prosince. Rozsvícení vánočního stromu zde v neděli 2. prosince doprovodí průvod s živým betlémem i ohňostroj.

V Pradědově galerii U Halouzků v Jiříkově na Rýmařovsku se o víkendu 1. a 2. prosince setkáte se samotným Luciferem, vládcem všech pekel, živými čerty i skutečnými anděly. Akci S čerty nejsou žádné žerty doprovodí pekelná diskotéka, chybět nebudou soutěže a hry pro děti. Prohlédnout si zde lze vyřezávaný betlém v životní velikosti. Tvoří ho přes 250 plastik a soch se přitom návštěvníci mohou nejen dotýkat, ale také si na ně třeba sednout.

Parní vlak plný čertů a andělů se vydá na cestu z Třemešné do Osoblahy v sobotu 1. prosince. Pohodlí zajistí sice historické, ale vytápěné vagóny a v Osoblaze přivítá děti Mikuláš s odměnou připravenou Klubem přátel osoblažské úzkokolejky. Na své si přijdou i gurmáni. Ochutnají speciality, jako je mexický nebo vepřový guláš, chleba se škvarky, palačinky a nejrůznější teplé i vychlazená nápoje. Odjezd z nádraží v Třemešné ve Slezsku je v 10.45 hodin. Z Osoblahy se vydá parní vlak netradičně již v 14.10.

Společné tvoření v Nedělní škole řemesel ve Stránském si rovněž užijete v sobotu 1. prosince. Nachystána je spousta zajímavých nápadů pro inspiraci a také přírodního materiálu. Vyrobit si můžete adventní věnce, dekorace, ozdoby a svícny. Nebude chybět něco dobrého na zub pro malé i velké. Pokud vás nebude bavit sezení, projít se lze po Pastýřově naučné stezce, věnované chovu ohroženého druhu ovce – Valašky. Dozvíte se mnoho zajímavého o historii plemene. V praktické části si podle návodu zpracujete vlnu a pak si odnesete vlastnoručně zhotovený výrobek z vlny místních oveček.

Reklama

Výběr článků

Načítám