Hlavní obsah

Čechomor oslaví na letních open-air koncertech čtvrt století

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Čechomor letos oslavuje 25 let od svého vzniku. Pro své fanoušky pro letošní léto připravila několik open-air koncertů, na kterých chce připomenout, že je to již dvacet pět let, kdy poprvé skupina, tehdy ještě pod názvem 1. Českomoravská nezávislá hudební společnost, veřejně vystoupila.

Foto: z archívu skupiny Čechomor

skupina Čechomor

Článek

Čechomor si své výročí vzniku připomíná již od začátku tohoto roku. Na koncertech tak diváci mohou slyšet i písničky, které už skupina dlouho nehrála a které mají připomenout i období z počátku existence skupiny. Na koncerty v druhé polovině srpna Čechomoru přijede z USA popřát mimo jiné i producent posledního alba Čechomoru a sólový kytarista Gerry Leonard a japonský producent, zpěvák, hráč na flétnu šakuhači a japonské taiko bubny Joji Hirota. Poprvé v historii Čechomoru také zazní některé skladby v doprovodu pěveckého sboru v aranžmá Jana Kučery. Na koncertech Čechomor doprovodí Kühnův smíšený sbor pod vedením Marka Vorlíčka.

Letní prázdninové koncertní aktivity skupina letos odstartovala netradičně v zahraničí. Nejdříve Čechomor zahrál u příležitosti vstupu Chorvatska do EU na koncertu v Zadaru a odtud pokračoval na prestižní slovenský festival TopFest v Piešťanech. Jedním z vrcholů začátku letní koncertní sezóny bylo vystoupení Čechomoru v Karlových Varech v rámci Mezinárodního filmového festivalu, kde spolu s Karlovarským symfonickým orchestrem pod taktovkou Josefa Vondráčka a hosty Ivou Marešovou a Romanem Lomtadzem (USA) skupina vyprodala karlovarské letní kino.

Čechomor svoji narozeninovou koncertní sérii zahájí 16. 8. na 22. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově.

„Koncert v Českém Krumlově je zatím největší projekt, který Čechomor v uplynulých pětadvaceti letech realizoval. Mít na jednom jevišti pěvecký sbor, komorní filharmonii, uznávané hudebníky ze zahraničí i z Čech a to všechno ještě za asistence kamer České televize, která z českokrumlovského koncertu natáčí záznam pro televizní pořad a nové DVD Čechomoru, je na jedné straně velmi lákavé, ale na druhé straně nesmírně složité na organizaci zejména proto, že všichni hudebníci se spolu sejdou na pódiu vlastně až v den koncertu,“ říká František Černý, zpěvák a kytarista skupiny Čechomor a dodává: „Je to naprosto unikátní projekt, který už se asi nikdy znovu nebude opakovat.“

Koncertní série k pětadvacetinám Čechomoru pokračuje 18. 8. na zámku Sychrov, 20. 8. v Bratislavě, 21. 8. na Konopišti, 22. 8. v Chebu a končí 23. 8. v zámeckém parku ve Strážnici.

„I na našich koncertech k pětadvacátým narozeninám Čechomoru budeme samozřejmě již tradičně propagovat činnost o.p.s. Pomocné tlapky, která se již 12 let zabývá chovem, předvýchovou a výcvikem asistenčních psů. Vycvičené psy následně zdarma předává do dlouhodobého užívání tělesně postiženým,“ říká Karel Holas, houslista a zpěvák skupiny Čechomor.

Reklama

Výběr článků

Načítám