Hlavní obsah

Čápi z Domašova nad Bystřicí dostanou nové hnízdo

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech se v Domašově nad Bystřicí zřítilo torzo stromu, na němž několik let hnízdili čápi. Obec chce nyní vybudovat náhradní hnízdní podložku pro nové hnízdo a již proto získala podporu vedení Olomouckého kraje i ornitologů.

Foto: Jiří Šafránek

Náhradní hnízdní podložka pro čápy bílé v Brodku u Přerova.

Článek

Olomoucký kraj nabídl obci pomoc svých odborníků na ochranu přírody a souběžně také finanční příspěvek ze svého rozpočtu. „Pokud se obec rozhodne vybudovat na původním místě, vhodný sloup, podpoříme ji,“ konstatoval hejtman Martin Tesařík. Podle starosty Domašova nad Bystřicí Ladislava Števanky čápi na daném místě sídlí už patnáct let. Ptáci jsou atrakcí nejen pro místní obyvatele, ale také pro turisty, kteří se na ně jezdí dívat a fotografují si je.

Čápi bílí hnízdí převážně na komínech v obcích nebo na stromech. Lidé jim často budují i umělé hnízdní podložky, aby je přilákali k hnízdění. Jednou z nejzajímavějších je náhradní hnízdní podložka, která letos vznikla v Brodku u Přerova. Původní komín, kde čápi hnízdili, musel být zbourán v rámci likvidace ekologické zátěže z dřívější výroby mořených dřevěných pražců. Majitel objektu proto nechal vyrobit pro čápy náhradní hnízdní podložku.

Podobná by mohla vzniknout i v Domašově nad Bystřicí. Podle ornitologů se musí postavit do konce března, kdy k nám čápi přilétají. Na její vrchol se umístí část původního hnízda a měla by být umístěna co nejblíže k původnímu hnízdu, aby ji čápi přijali.

Reklama

Výběr článků

Načítám