Hlavní obsah

Cantica laetitia zazpívá na Štěpána ve Zlíně Rybovu Českou mši vánoční

Novinky, Sabina Kučerová

Členové zlínského sboru Cantica laetitia zazpívají v rámci Vánočního koncertu 26. prosince v 18 hodin v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů na Jižních Svazích ve Zlíně oblíbenou „Rybovku“. Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby sbor zpívá tradičně každý rok, ale letos se s ní vrací zpět do Zlína.

Foto: Jan Nowak

komorní smíšený sbor Cantica laetitia Zlín

Článek

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, také uváděná jako Hej, mistře nebo lidově Rybovka, vznikla v roce 1796 a prostřednictvím opisů se brzy rozšířila do celých českých zemí. Již od počátku vznikalo mnoho úprav, spočívajících ve změnách instrumentace, textu, melodie, popř. transpozicích do jiných tónin.

Vzhledem k tomu, že se do dnešních dnů nedochovala originální partitura, v současnosti hrané verze jsou sestaveny na základě kritických rozborů opisů.

Cantica laetitia zpívá oblíbenou Českou mši vánoční J. J. Ryby tradičně každý rok, ale letos se s ní vrací po dvou letech zpět do Zlína. Spolu s orchestrem Collegium Musicum, který bude dirigovat sbormistr sboru Josef Surovík, vystoupí sólisté Tereza Surovíková, Marie Mičánová, Michael Robotka a Michal Marhold. Na varhany zahraje Jiří Šon.

Vstupenky na Vánoční koncert lze získat za výhodnější cenu v předprodeji v Městském informačním a turistickém středisku Zlín, které sídlí v budově zlínské radnice.

Komorní smíšený sbor Cantica laetitia ze Zlína se v posledních letech zařadil mezi respektovaná sborová tělesa a získal vysoká ocenění na soutěžích u nás i v zahraničí.

Těžiště repertoáru spočívá v hudbě 20. a 21. století. Sbormistrem je od počátku Josef Surovík, který letos v září obdržel Cenu primátora města Zlína za práci sbormistra a vynikající výsledky, které za deset let existence dosáhl se sborem Cantica laetitia.

V letošním roce sbor po celkovém vítězství na mezinárodní soutěži pěveckých sborů IFAS v Pardubicích zabodoval v maďarském Debrecenu, kde se konal 26. ročník výběrové soutěže Béla Bartók Choir Competition. V konkurenci 14 sborů z Kanady, Islandu, Finska, Dánska, Německa, Ukrajiny, České republiky a Maďarska se zlínským zpěvákům podařilo získat 2. cenu v kategorii komorních sborů, přičemž první cena nebyla udělena. Výborný výkon sbor pod vedením Josefa Surovíka zařadil do Grand Prix. 

V říjnu sbor oslavil deset let své existence, a při této příležitosti vydal album s názvem „Oj, oj, oj“. Nové CD sboru, které se natáčelo na konci srpna ve Studiu Českého rozhlasu Ostrava, bude k dostání na koncertě. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám