Hlavní obsah

Bývalá Městská plovárna na řece Radbuze v Plzni opět ožije

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky mezinárodnímu workcampu Pěstuj prostor, který letos podruhé pořádá Plzeň 2015 o.p.s., ožije po mnoha letech plovárna na řece Radbuze.

Foto: Magistrát města Plzně

Letos podruhé ožije po mnoha letech plovárna na řece Radbuze.

Článek

Od 15. do 27. července se tak budou návštěvníci vždy mezi 14. a 20. hodinou moci nechat převést na plovárnu s převozníkem a vychutnat si zde letní nápoje i jedinečnou atmosféru místa. Během pěti červencových odpolední a večerů sem zároveň mohou zavítat také na některou z kulturních akcí.

Workcamp příznačně nazvaný "Oživení Městské plovárny" tentokrát naváže na podnět iniciativy Maják Plzně, jenž zvítězil v otevřené výzvě Pěstuj prostor 2012/2013.

"Plzeň v posledních 150 letech měla hned několik říčních plováren. K těm nejoblíbenějším a nejdéle fungujícím patřila Městská plovárna u Radbuzy, na kterou zavítalo v parný letní den více než 4000 návštěvníků," poukazuje na tradici a bývalou slávu místa Lukáš Mácha z Majáku Plzně.

Právě tuto plovárnu přijede spolu s programem Pěstuj prostor společnosti Plzeň 2015 a s architekty MAK! v červenci proměnit a oživit skupina dobrovolníků z celého světa. K nim se může připojit kdokoli z Plzeňanů a stát se tak součástí realizačního týmu.

Bar, lehátka i houpačky

A jak se plovárna promění? "Místo vyčistíme od přebujelé vegetace, kvůli které není řeka téměř vidět, a od odpadků. Díky spolupráci s Centrem protidrogové prevence a terapie, které v místě provozuje chráněné bydlení, vyklidíme část bývalé plovárenské restaurace – dnešní garáže – a vytvoříme v ní zázemí s barem. Zde bude také probíhat krytá část programu. Nejvíce sil napneme k výrobě site-specific mobiliáře, tedy plovoucích mol, lehátek, laviček, houpaček a dalších prvků, díky kterým si budete moci plovárnu pořádně užít," vypočítává proměny plovárny Marek Sivák, koordinátor workcampu a manažer projektů veřejného prostoru Plzeň 2015.

"Plovárnu také ozdobíme barevnými žárovkami a vyvěsíme na ní plovárenskou vlajku, abychom podpořili jedinečnou atmosféru místa. Na řeku Radbuzu pozveme převozníka a bar vybavíme speciálními plovárenskými drinky, na které stojí za to zajít," dodává architektka Kateřina Vídenová z Mobilní architektonické kanceláře, která se na workcampu podílí.

Vedle koncertů, přednášek a říčních atrakcí čeká návštěvníky také umělecká stáž mexického umělce Carlose Carmonamediny. Ten zde bude během dvou a půl měsíčního působení realizovat 5 workshopů pro veřejnost v rámci svého projektu Fooding Plzeň 2015.

Plovárnu najdete na levém břehu řeky Radbuzy mezi Papírenskou a Doudleveckou lávkou, adresa: Doudlevecká 71, Plzeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám