Hlavní obsah

Bystřice pod Hostýnem bude mít své náměstí v 900 km vzdáleném Salzkottenu

Novinky, Barbora Janečková

„Bystřica Platz“ – tak říkají ve valašském nářečí novému náměstí v německém městě Salzkotten. Symbol téměř třicetiletého přátelství obyvatel obou měst bude slavnostně posvěcen v sobotu 31. května.

Foto: Barbora Janečková

Cyklisté v česko-německých barvách se vydali na trať dlouhou 900 km.

Článek

¨Ve středu 28. května odjela třicetičlenná česko-německá skupina cyklistů od bystřické radnice na 900 km dlouhou cyklotour, která má cíl právě v Salzkottenu. Za 60 hodin se tam cyklisté z obou partnerských měst potkají s dalšími desítkami Bystřičanů, kteří vyrážejí akci podpořit po své vlastní ose. „Je to neuvěřitelné,“ komentoval přípravy velkolepé akce předseda německého organizačního výboru Klaus Adrian.

Za hlasitého zvonění kol a troubení doprovodných vozidel se cyklisté vydali na cestu. Čekají je tři denní úseky po čtyřech etapách, čítajících kolem 80 km. Společný tým je rozdělený na čtyři smíšené skupiny, a chce zvládnout vzdálenost měst Bystřice pod Hostýnem a Salzkotten za tři dny.

„Jezdce jsem před radnicí dnes vyprovodil na cestu a v pátek večer je zase budu vítat na německé straně,“ usmíval se starosta Bystřice p. H. Zdeněk Pánek. Cyklisté už jedno v minulosti trasu absolvovali, ale v opačném směru ze Salzkottenu do Bystřice p. H.

Nové náměstí vybudovali nadšenci z partnerského města sami ve svém volném čase na důkaz své dlouholeté a upřímné náklonnosti k Bystřici p. H. „Jde o nově upravenou část parku na nábřeží říčky Heder, která protéká celým městem,“ popsal Bystřica Platz německý předseda spolku K. Adrian.

Slavnostního posvěcení náměstí a dalšího programu v Salzkottenu se zúčastní další sportovci a zástupci valašského folklorního souboru Rusava, kteří položili před 27 lety základ této družbě.

„Všichni společně budeme podporovat i další desítku bystřických sportovců, kteří budou reprezentovat smíšené družstvo běžců na 6. ročníku Klingenthal-Marathonu,“ doplnil starosta. Akce je podpořena i kulturním grantem města.

Samostatnou delegací bude vedení Střední průmyslové školy nábytkářské a obchodní z Bystřice p. H., které se setká s řediteli regionální Berufskolleg v Büren k jednání o další spolupráci. Kulturní rámec slavnosti vytvoří folklorní soubory: místní Danzdeel se svým pěveckým sborem a bystřická Rusava s cimbálovou muzikou Bukovinka. Oba soubory udržují už od roku 1987 přátelské vztahy, které vyústily před pěti lety k uzavření partnerské smlouvy mezi oběma městy.

Spolupráce partnerských měst a intenzivní vzájemné kontakty jsou vysoce ceněny také Česko-německým fondem budoucnosti, který přispívá k rozvoji spolupráce mezi občany obou zemí. Významně podpořil také setkání v Bystřici pod Hostýnem v roce 2010, kdy se ratifikace smlouvy zúčastnila stočlenná skupina ze Salzkotten. Letos Fond podporuje slavnost Bystřického náměstí v našem partnerském městě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám