Hlavní obsah

Byl to hodný člověk, řekla maminka své dceři při rozloučení s Václavem Havlem

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smutná Praha, tak by se dala nazvat nálada v hlavním městě. Od pondělního poledne bylo tělo bývalého prezidenta Václava Havla vystaveno v Pražské křižovatce. Lidé tam čekali několik hodin a fronta dosahovala stovek metrů.

Foto: Ondřej Kořínek

Nádvoří Pražského hradu

Článek

Uctít památku zemřelého Václava Havla přišli staří, mladí, ale i děti. Všichni se chtěli rozloučit s bývalým prezidentem, položit k jeho rakvi květinu nebo se podepsat do kondolenčních knih, které byly i v kostele svaté Anny.

Nálada v kostele byla smutná, lidé jen mlčky čekali, až se budou moct poklonit. Jiní za doprovodu svých dětí, vysvětlovali, kdo byl Václav Havel, proč umřel a proč je kolem jeho smrti takový rozruch. Jedna maminka se podívala své dceři do očí a okomentovala to těmito slovy: „Zemřel hodný člověk, na kterého bychom měli být hrdi.“

Stejná nálada panovala i na Hradčanské náměstí. Lidí tam ale pozdě odpoledne nebylo mnoho. Někteří přišli zapálit svíčku na hradní nádvoří, jiní si vystáli o poznání menší frontu na podpis do kondolenčních knih. Několik přítomných cizinců vědělo, co se stalo, a taktéž zapálili za Václava Havla svíčku.

Krátce před pátou hodinou odpolední dorazili na Pražský hrad i představitelé vlády. Během dvaceti minut zanechali vzpomínku v kondolenčních knihách a odjeli autobusem zpět do Strakovy akademie.

Reklama

Výběr článků

Načítám