Hlavní obsah

Bulovka nabízí poezii a fotografickou výstavu pod širým nebem

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uspěchaná doba, málo času – to je častá reakce na otázku: Čtete? Kde jinde by měli lidé najít chvilku na knížku, časopis nebo pár veršů než v nemocnici. Pokud tam jsou nuceni být delší čas, kniha jim jistě zpříjemní pomalu ubíhající čas.

Foto: Martin Šalek

Siamská láska

Článek

A pokud přišli jen ambulantně, čekají a pokud jsou tu na návštěvě, přijde zajímavé čtení taky vhod.

„Ano, čtení i kniha léčí – a poezie obzvlášť. Minimálně duši. A poezie se dá číst i při procházkách areálem nemocnice či odpočinku na lavičce. Alespoň tak to funguje v Nemocnici Na Bulovce, která tuto možnost svým pacientům či návštěvníkům letos připravila a na lavičkách v areálu nemocnice instalovala dvacet básní,“ vysvětlil projekt nemocnice její ředitel MUDr. Petr Zajíc, MBA.

Jako výtvarný doprovod básní je použita průřezová fotografická tvorba Sáry Saudkové. Projekt je díky tomu možné také vnímat jako fotografickou výstavu pod širým nebem. Pro majitele chytrých telefonů však nemusí zůstat pouze u čtení při procházkách. Stačí načíst QR kód, kterým je doplněna každá básnička, do svého telefonu a poezii si přečíst v klidu na nemocničním pokoji nebo v čekárně.

Projekt Poetický odpočinek aneb Poezie léčí se snaží oživit veřejný prostor v areálu Nemocnice Na Bulovce, především od letních měsíců, kdy lavičky začínají využívat jak pacienti, tak návštěvníci nemocnice. Probíhat bude až do října.

Básničky na lavičkách v areálu nemocnice doplňují a rozšiřují také snahu Městské knihovny Praha, která se už dva roky snaží prosadit pro hlavní město ocenění UNESCO, udělované od roku 2004 - Kreativní město literatury (www.prahamestoliteratury.cz).

Pokud bude tato snaha úspěšná, do konce roku se Praha zařadí do rodiny oceněných měst, jako jsou Edinburgh, Dublin, Iowa City, Melbourne a Reykjavík. Praha město literatury, tak se jmenuje projekt, který má za cíl nejenom podpořit vnímání Prahy jako místa s bohatou literární historií, ale také rozšířit povědomí o pražské literární scéně – kavárnách, knihkupectvích, knihovnách, autorech, knihách, veletrzích, festivalech... Jednoduše, připomenout obyvatelům i návštěvníkům Prahy, že město je živou inspirací, místem, kde literatura vzniká a kde se také čte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám