Hlavní obsah

Bulovka ke svým narozeninám odhalila pamětní desku zakladatele

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke čtvrtečnímu 81. výročí otevření pražské Nemocnice Na Bulovce byla v areálu nemocnice odhalena pamětní deska zakladatele nemocnice MUDr. Ladislava P. Procházky.

Foto: Martin Šalek

Desku odhalila služebně nejstarší pracovnice nemocnice Anna Šimůnková a prof. MUDr. Jiří Zámečník. Oba dohromady zde pracovali 111 let.

Článek

O slavnostní akt se postaral služebně nejstaší pracovník nemocnice - Anna Šimůnková z RTG kliniky, která na Bulovce pracuje už 59 let. Pomohl jí Prof. MUDr. Jiří Zámečník, který na Bulovce pracoval 52 let v Ústavu radiační onkologie za asistence své manželky Libuše, s kterou letos na jaře oslavili 60. leté výročí svatby čili diamantovou svatbu.

Pamětní deska není nová, je využit původní bronzový reliéf od českého sochaře Josefa Mařatky (1874 - 1937). Pamětní deska zakladatele nemocnice byl ještě donedávna v rámci areálu na nevhodném a k významu reliéfu na nedůstojném místě. Pro nové umístění byl využit prostor před hlavní bránou do nemocnice na budově č. 1.

Reliéf je podložený leštěnou žulovou deskou o rozměrech 50 x 80 cm a doplněný doplňkovou tabulkou ze stejného materiálu a se stejnou patinou jako je reliéf. Celá deska je konzervována včelím voskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám