Hlavní obsah

Budyně nad Ohří zve na první Divadelní léto

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 22. května se uskutečnila tisková konference k divadelnímu létu v Budyni nad Ohří. Aktéři tiskové konference: pořadatel a režisér Martin Novotný, starosta Budyně nad Ohří Petr Medáček a někteří účinkující se sešli v Piano baru a odtajnili program.

Foto: Petr Mráček

Tisková konference k Divadelnímu létu

Článek

V červnu až srpnu se v Budyni nad Ohří uskuteční Divadelní léto 2018. Pořadatelé mají připraven bohatý kulturní program. Pro ty, kdo přijedou na celý den je možnost navštívit místní hrad, bude i pár atrakcí pro děti a večer vždy vyvrcholí některým z úspěšných titulů muzikálů, či koncertem některé z hvězd muzikálového nebe. 

Diváci se mohou těšit nejen na atraktivní tituly, které jsou uváděny v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem, ale také na tři koncerty předních muzikálových interpretů - Mariana Vojtka, Báry Basikové a Dana Hůlky. Na tiskovce nechyběli v pražském Piano baru například Michaela Nosková, Monika Sommerová, Petra Peterová, Lilian Fischerová a Václav Upír Krejčí, kteří představili právě tituly Severočeského divadla.

Ceny vstupenek jsou od 399 Kč do 599 Kč. Předprodej na každé představení je v síti ticketportal – www.ticketportal.cz

Program:

15. června – Noc na Karlštejně

16. června - Noc na Karlštejně

22. července – Marian Vojtko - koncert

21. července – Tři veteráni od 17 hodin

29. července – Daniel Hůlka - koncert

17. srpna - Zvonokosy

18. srpna – Zvonokosy

19. srpna – Bára Basiková - koncert

24. srpna - Noc na Karlštejně

25. srpna - Noc na Karlštejně

Budyně nad Ohří

Původně dřevěný hrad byl majetkem českých panovníků. Počátkem 13. století jej přestavěl král Přemysl Otakar I. z kamene v gotickém slohu. Jan Lucemburský prodal budyňský Vodní hrad Zajícům z Hazmburka. Za jejich vlády na Budyni doznal hrad i celé panství největšího rozvoje. Vodní hrad byl v majetku Zajíců z Hazmburka až do roku 1613, kdy ho byli nuceni prodat rodině Šternberků..

Posledním šlechtickým majitelem se stala rodina Herbersteinů, kteří provedli zásadní rekonstrukci v letech 1900 - 1913. Roku 1946 se stal Vodní hrad majetkem města Budyně nad Ohří a do současné podoby byl rekonstruován od roku 1975 a rekonstrukce okolních hradeb byla zahájena v 90. letech 20. století. Po uplatněném restitučním nároku rodinou Herbersteinů byl soudem definitivně přiznán Vodní hrad 27. září 1994 do vlastnictví města.

Dříve čtvercový dvorec byl ve své historii několikrát velice výrazně poškozen, a to nejen z důvodů nepřátelských vojenských nájezdů na Budyni. K prvnímu vážnému poškození kamenné stavby došlo roku 1551, kdy vybuchl sklad střelného prachu. Dle pověsti, která se k tomuto výbuchu váže, byl způsoben neopatrným zacházením s otevřeným ohněm v prostoru prachárny. Další významné poškození a vydrancování zasáhlo Vodní hrad, ale i přilehlé město v roce 1631 při dobývání a obklíčení Sasy. K opětnému vypálení Vodního hradu, ale i celého města došlo při obléhání usedlosti Prusy roku 1759.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám