Hlavní obsah

Budoucí ekonomové ze severní Moravy se vžili do role podnikových manažerů

Novinky, Vendula Foldyna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava oceňují, když si získané znalosti mohou ověřit přímo v praxi. V rámci předmětu Manažerská simulační hra vytvořili semestrální práce, ve kterých aplikovali své nápady do prostředí reálné firmy Lenzing Biocel Paskov.

Foto: Sokolská 33

Na setkání s vedením firmy se studenti dozvěděli mnoho zajímavých informací z manažerské praxe.

Článek

Tentokrát se vžili do role zdejších manažerů. „Na výběr dostali dvě témata: roli podnikových manažerů a pak také jejich srovnání a vyhodnocení úspěšnosti. S výslednými díly se pak zúčastnili soutěže, kterou jsme ve spolupráci s paskovskou firmou vyhlásili,“ uvedla Jindra Peterková, pedagožka Ekonomické fakulty v Ostravě.

Do klání se zapojilo deset studentů oboru Ekonomika podniku, jejichž semestrální práce posuzovali také zástupci firmy Lenzing Biocel Paskov. „Úroveň soutěže hodnotím jako velmi dobrou. Všechny příspěvky, které jsem si přečetla, obsahovaly velmi výstižné postřehy. Překvapilo mne, jak autoři trefně pojmenovali základní problémy manažerů při výkonu svých funkcí,“ uvedla Dagmar Lušovská, HR manažerka paskovské firmy.

„Přitom někteří studenti se zabývali teoretickými východisky, jiní se naopak snažili více uplatnit vlastní názory na jednotlivá témata. Pouštěli se i do hodnocení interpersonálních kompetencí manažerů, rovněž se zmiňovali o nejčastějších chybách jako je workoholismus, špatné zadávání úkolů, plané sliby apod.,“ dodala Dagmar Lušovská.

Vyjádření oceněných studentek 

Návrh pro hodnocení středního managementu, konkrétně pro manažery v oblasti výroby, vytvořila Klára Holleshová. „Uvedené téma se mi zdálo poměrně obtížné a já ráda přijímám výzvy. Při jejím naplňování jsem si uvědomila, že posuzování manažerů není vůbec snadné a je potřeba se na tuto problematiku zaměřit z více úhlů,“ uvedla studentka.

Rolí úspěšného manažera v podniku se zabývala Veronika Těhelová. Ve své eseji popsala jeho osobnost, náplň činnosti a také způsob, jakým rozhoduje. „Díky této práci jsem pochopila, že abych se sama mohla stát úspěšnou manažerkou, musím se zaměřit na vylepšení některých dovedností a vlastností nezbytných k vykonávání této funkce,“ zhodnotila závěry Veronika Těhelová.

O další literaturu a také o reálné příklady z praxe rozšířila své poznatky Monika Galaczová. „Je zajímavé, kolik nutných předpokladů musí zvládat samotný manažer, aby jeho chování pozitivně ovlivňovalo chod celé společnosti. Celkově lze říci, že by měl být týmovým hráčem, vytvářet příjemnou atmosféru na pracovišti, disponovat přirozenou autoritou a zvládat efektivní komunikaci,“ shrnula Monika Galaczová, která by se v profesním životě ráda věnovala oblasti bankovnictví.

Tvůrci semestrálních prací se začátkem května setkali s vedením paskovské firmy a společně posoudili výsledky soutěže. Třem nejlepším autorkám Kláře Holleschové, Veronice Těhelové a Monice Galaczové představitelé Lenzing Biocel Paskov věnovali poukázky na nákup elektroniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám