Hlavní obsah

Bude tomu 20 let, kdy nás opustila pěvkyně Jarmila Novotná

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 9. února uplyne 20 let od úmrtí legendární pěvkyně, sopranistky Jarmily Novotné (*1907), dlouholeté sólistky Metropolitní opery v New Yorku, ale též hollywoodské star, která celý svůj život vrchovatě naplnila uměním.

Foto: archív Supraphon

Jarmila Novotná

Článek

Krásný, lehký, třpytivý soprán, mimořádné herecké schopnosti a oslnivý jevištní zjev - to byly hlavní přednosti, které tuto pěvkyni předurčily k závratné světové kariéře.

V roce 1928 zazářila jako Gilda ve veronské aréně, v letech 1933-1939 byla sólistkou Státní opery ve Vídni. Po americkém debutu v roce 1939 v San Francisku následovalo v roce 1940 angažmá v Metropolitní opeře, kde byla sólistkou až do roku 1956. Po 2. světové válce se vracela do Evropy, zpívala v Salcburku, Vídni, Paříži a před rokem 1948 též v Praze.

V Československu se po emigraci do Ameriky dočkala ocenění až v roce 1987, kdy jí byla Společností pro mezinárodní styky u příležitosti 80. narozenin udělena Zlatá medaile za uměleckou činnost a propagaci Československa v zahraničí.

Zasloužené odměny se Jarmile Novotné, která po Emě Destinnové byla druhou Češkou působící v MET, dostalo u nás teprve po roce 1989. V roce 1991 převzala na Pražském hradě Řád T. G. Masaryka a stala se čestnou občankou Prahy. O rok později byla jmenována čestnou občankou Lázní Toušeň, kam se jezdila léčit.

Krátce před 85. narozeninami se stala 1. září 1992 první čestnou členkou Státní opery Praha. Dva dny před tím byla 30. srpna v liteňském muzeu otevřena v tzv. Čechovně Pamětní síň Jarmily Novotné. Po prodeji zámku soukromému majiteli se novým místem Muzea Svatopluka Čecha a Jarmily Novotné stala liteňská fara. V roce 1997 byla v Národním divadle odhalena její busta.

V zahraničí bylo umění Jarmily Novotné vysoce oceňováno, a to nejen v době aktivní činnosti. Významného uznání se jí dostalo v roce 1986 od starosty New Yorku, který u příležitosti 100. výročí Sochy svobody vybral z 10 miliónů obyvatel města 86 občanů narozených v cizině a vyznamenal je za jejich působení a zvelebení New Yorku.

V roce 1990 jí k 50. výročí debutu v MET zaslal prezident George Bush dopis, v němž jí vzdal dík a poctu za potěšení, které dala milovníkům opery na celém světě. Život Jarmily Novotné, nejslavnější žačky Emy Destinnové a jedné z největších českých umělkyň 20. století, se uzavřel nečekaně 9. února 1994. Její urna byla uložena do rodinné hrobky v Litni.

Pěvecké umění Novotné připomene vydavatelství Supraphon na CD, které přinese v pečlivě remasterované podobě dosud nejreprezentativnější výběr jejich unikátních nahrávek ve světových operních áriích. Album nazvané JARMILA NOVOTNÁ – OPERNÍ RECITÁL, které vyjde 21. února, bude obsahovat i dosud na CD nevydané nahrávky z let 1930 až 1956.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám