Hlavní obsah

Bučovické muzeum skládá hold stavebnici Merkur

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavebnici Merkur, fenoménu českého hračkářského průmyslu, je věnována výstava, která je k vidění až do konce listopadu v bučovickém muzeu. K vidění jsou zde exponáty ze sbírky známého sběratele a badatele o historii této stavebnice Jiřího Mládka.

Foto: Muzeum Bučovice

Zařízení Otty Wichterleho na výrobu kontaktních čoček

Článek

Stavebnice, vytvořená Jaroslavem Vanclem už na počátku 20. století v Polici nad Metují, vyniká jednoduchostí, promyšleností a tvarově prostorovou propracovaností. Je proto nejen vynikajícím prostředkem polytechnické výchovy mládeže, ale mnohdy také může pomoci k jednoduchému a rychlému řešení technického problému. Třeba světoznámý akademik Otto Wichterle sestavil z Merkuru zařízení na výrobu prvních kontaktních čoček.

S historií a současností  Merkuru se mohou v těchto dnech seznámit návštěvníci bučovického muzea, kde jsou k vidění exponáty ze sbírky Jiřího Mládka. Ten patří k největším sběratelům a také k rekordmanům, zapsaným právě díky Merkuru do Guinessovy knihy rekordů. Stvořil totiž Ocelové Město, největší stavbu tohoto druhu na světě, inspirovanou romány Julese Verna a úžasnou technikou 19. století. Model o rozměrech 4,5m x 5,5m  a výšce  2,2 m váží v současné době 1200 kilogramů, Jiří Mládek jej ale i po 12 letech od začátku stavby nepokládá za dokončený.

"Začal jsem o tom přemýšlet už v padesátých letech minulého století. Po dokončení, které by mělo být v roce 2016, bude mít rozlohu 5 x 12 metrů a vážit bude 5 tun," pochlubil se sběratel s tím, že model je umístěn v Muzeu Merkuru v Polici nad Metují. Do Bučovic ale přivezl celou řadu dalších zajímavostí v podobě ruského kola či tiskárny.

Nejmenší návštěvníci výstavy si mohou zkusit sestavit vlastní model nebo hračku. Výstava potrvá do 25. listopadu 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám