Hlavní obsah

Bučovická výstava představuje 130 let činnosti Klubu českých turistů

Novinky, Roman Volek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Za posledním puchýřem aneb Tři století turistiky v českých zemích představuje v bučovickém muzeu bohatou činnost několika generací členů Klubu českých turistů a také Klubu Noha Bučovice a odboru KČT Bučovice, který členové Nohy založili v roce 1933.

Foto: Roman Volek

Část věnovaná turistickému značení

Článek

Klub českých turistů ovšem vznikl dávno předtím, již v roce 1888. Záhy po svém založení začal značit a tím zpřístupňovat lidem českou krajinu.

První značenou trasu kolem Svatojánských proudů vyznačil hned v roce 1889. V témže roce také začíná vydávat Časopis turistů, který od té doby pod různými názvy (dnes Turista) vychází dodnes a je tak jedním z nejstarších stále vydávaných periodik u nás.

Necelé tři roky po svém založení se pak Klub českých turistů pustil do projektu, který nadobro změnil panorama hlavního města. Za pouhých pět měsíců dokázali jeho tehdejší představitelé zrealizovat stavbu rozhledny na Petříně a lanové dráhy na vrchol.

Ve své bohulibé činnosti pokračovali a pokračují členové Klubu českých turistů dodnes. Jejím výsledkem jsou desítky chat a tisíce kilometrů značených tras pro veřejnost.

Ve druhé části se výstava věnuje fenoménu dálkových pochodů a zejména jednomu z nich – Za posledním puchýřem, který je oficiálním ukončením turistické sezony v republice Klubem českých turistů.

Tento pochod je putovní, každý rok se koná na jiném místě a pro rok 2017 svěřily ústřední orgány KČT jeho pořádání právě bučovickým turistům. Na závěr aktuálního ročníku puchýře se při slavnostním ceremoniálu předává štafeta novým pořadatelům. Proto mezi hlavní exponáty výstavy patří nejenom její současná podoba, ale také štafeta, která se poprvé předávala na puchýři v Přerově.

Výstava potrvá v bučovickém muzeu do neděle 19. listopadu. Stejně jako letošní turistickou sezonu ji uzavře 46. ročník dálkového pochodu Za posledním puchýřem, který se v Bučovicích koná od 16. do 19. listopadu.

Video z vernisáže si lze prohlédnout na webu České televize v části iReportér

Reklama

Výběr článků

Načítám