Hlavní obsah

Brno uctí památku Bohumila Hrabala speciálním festivalem

Novinky, Zdeněk Drgáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumil Hrabal by příští pátek, 28. března, oslavil sté narozeniny. Jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů, jenž stojí za takovými díly, jako Obsluhoval jsem anglického krále nebo Ostře sledované vlaky, se narodil v Brně na počátku první světové války. Město mu vzdá hold speciálním festivalem.

Foto: Tibor Kádek

Divadlo Husa na provázku

Článek

Divadlo Husa na provázku, Centrum experimentálního divadla a městská část Brno-Židenice pořádají festival Hrabal v Brně, kterým chtějí svému rodákovi a významnému českému spisovateli 20. století vzdát hold. Letos by totiž oslavil sté narozeniny. Narodil se 28. března 1914.

Slavnostní zahájení festivalu, který si klade za cíl promítnout Hrabalovu tvorbu ze všech úhlů pohledu, proběhne v židenickém kulturním centru Karas v úterý, 25. března. Tentýž den je na programu vernisáž výstavy unikátních fotografií s názvem Bohumil Hrabal barevně i černobíle. 

Součástí festivalu bude také promítání několika filmů vzniklých na námět Hrabalových knih. Snímky Něžný barbar, Postřižiny a Obsluhoval jsem anglického krále uvidí účastníci ve čtvrtek, 27. března v Dělnickém domě v Židenicích.

Mahenova činohra Národního divadla Brno předvede svou divadelní verzi Ostře sledovaných vlaků v pátek, 28. března. Husa na provázku zase plánuje uvést inscenace Příliš hlučná samota a Rozvzpomínání.

Pořadatelé nezapomněli ani na děti, pro něž je na sobotu, 29. března, odpoledne, naplánováno scénické čtení povídky Kopretina. Ta byla jako jediná z rozsáhlé Hrabalovy tvorby věnovaná dětem.

Reklama

Výběr článků

Načítám