Hlavní obsah

Brněnský Zelný trh je opět v provozu

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po rozsáhlé rekonstrukci se veřejnosti vrací zpět k plnému využívání Zelný trh, jedno z nejproslulejších a nejživějších brněnských náměstí.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Práce začaly loni v březnu. Původní termín dokončení, kterým byl letošní leden, se nepodařilo dodržet zejména z důvodu rozsáhlejšího archeologického průzkumu, který místo plánovaných deseti dní trval sto dvanáct dní. Rekonstrukce přišla na 67,7 miliónu korun, z toho dotace z Evropské unie činila 48 miliónů.

„Jsme rádi, že jsme dokončili opravu Zelného trhu a historické jádro dostane další nový a čistý prostor, kam se může vrátit široká veřejnost,“ uvedl náměstek primátora města Brna Richard Mrázek.

Náměstí bylo nově obohaceno o několik laviček, přibyly i nové stromy a několik vodotrysků. Do kašny se vrátila voda a funkční jsou i chrliče v podobě ryb. Tradiční prodejní stánky se měly podle informace z radnice městské části Brno-střed objevit až počátkem června, ale první byly v provozu ještě před oficiálním otevřením náměstí. Pro řidiče je na Zelném trhu jednapadesát parkovacích míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám